image
Sursa foto: thenational.ae

Noul suveran al Omanului a depus jurământul; Cine este acesta și ce politică externă va avea

Haitham bin Tariq al-Said, vărul sultanului Qaboos bin Said al-Said, decedat vineri, a depus sâmbătă jurământul în calitate de nou suveran al Omanului, a anunţat guvernul de la Muscat.

„Haitham bin Tariq a depus jurământul calitate de nou suveran (...) după o reuniune a familiei regale care a validat alegerea (unui succesor făcută de defunctul) sultan”, a comunicat guvernul pe Twitter.

Comentatorul televiziunii publice a precizat că familia regală a decis să deschidă scrisoarea în care sultanul Qaboos şi-a desemnat succesorul.

Conform Constituţiei Omanului, familia regală putea ca, în termen de trei zile de la vacantarea tronului, să-l aleagă ea însăşi pe succesor.

Sultanul Qaboos al Omanului a decedat vineri, la vârsta de 79 de ani şi după aproape o jumătate de secol de domnie.

Susţinut de Occident, Qaboos a guvernat acest stat din Golful Persic încă din 1970, când a preluat puterea printr-o lovitură de stat, fără vărsare de sânge, cu ajutorul fostei puteri coloniale a Omanului, Marea Britanie.

Noul suveran Haitham bin Tariq, în vârstă de 65 de ani, un pasionat de sport, a fost subsecretar de stat în Ministerul de Externe, după care a devenit ministru al patrimoniului şi culturii la mijlocul anilor 1990. În deceniu anterior fusese primul conducător al Federaţiei de fotbal din Oman.

Noul sultan al Omanului s-a angajat sâmbătă să continue politica externă de „non-ingerinţă” a predecesorului său, Qaboos bin Said, decedat vineri după o domnie de aproape 50 de ani. „Vom continua calea trasată de defunctul sultan”, a declarat Haitham bin Tariq în primul său discurs, transmis la televiziunea de stat.

El a promis să continue o „politică externă bazată pe coexistenţa paşnică între naţiuni (...) şi pe non-ingerinţa în afacerile interne ale altor state, cu respectarea suveranităţii naţiunilor şi a cooperării internaţionale”.

Haitham bin Tariq a mai spus că va continua, „ca şi sub domnia sultanului Qaboos, să favorizeze soluţiile paşnice” la crizele regionale şi mondiale.

Pe scena internaţională, sultanatul Oman, neutru, joacă de obicei rol de bune oficii pentru aliaţii săi occidentali, mai ales în relaţiile tensionate ale acestora cu Iranul.

Sub domnia sultanului Qaboos, Omanul şi-a consolidat rolul de stat moderat şi neutru într-o zonă a Golfului zguduită de tensiuni politice, mai ales între SUA şi aliaţii arabi ai acestora, pe de o parte, şi Iran, de cealaltă parte.

Noutăţile partenerilor

comentarii: