image
Sursa foto: digi24

Îngrijorător: Peste 100 de incendii de vegetație s-au înregistrat în zona arctică

Imagini noi surprinse din satelit arată că începând din iunie, peste 100 de incendii de vegetație s-au înregistrat în zona arctică, un fapt catalogat de specialiști drept „fără precedent”, relatează CNN. Imaginile arată nori imenși de fum care se ridică deasupra unor zone nelocuite din Groenlanda, Siberia și părți din Alaska.

Aceste incendii de vegetație au avut loc în condițiile în care luna iunie a acestui an a fost declarată cea mai călduroasă de când se fac măsurători meteorologice, iar iulie este pe cale de a ajunge, la rândul ei, în zona recordurilor, pentru că valuri de căldură neobișnuită fac ravagii în Europa și Statele Unite, transmite digi24.to.

De la începutul lui iunie, Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS), un satelit care furnizează date despre compoziția atmosferică și emisii, a depistat peste 100 de incendii intense de vegetație în zona Cercului Polar Arctic. Un expert în fotografii satelitare spune că au mai fost incendii în regiune și în alte dăți, dar niciodată atât de multe.

Temperaturile în zona arctică au o rată de creștere mai mare decât media globală și oferă condiții ca incendiile de vegetație să se răspândească, ceea ce contribuie la sporirea emisiilor de carbon. Temperatura medie în iunie în Siberia a fost cu 10 grade mai ridicată decât temperatura medie dintre anii 1981 - 2010.

La rândul său, site-ul Severe Weather Europe spune că miercuri s-au înregistrat temperaturi de până la 29 de grade în interiorul cercului polar arctic.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: