image
Sursa foto: Digi24

„Holdingul lui Plahotniuc a continuat să-i formeze prin știri manipulatoare imagine pozitivă Silviei Radu” // Raport

Situația mediului audio-vizual în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale noi din 20 mai scot în față o serie de probleme sistemice privind funcționarea sistemului democratic în Republica Moldova, spun experţii Asociaţiei watchdog.md, care au monitorizat prezenţa concurenţilor electorali în ştirile TV, în perioada 11-14 mai.

În context, experţii spun că, în cadrul monitorizării, s-a constat că postul NTV continuă să facă partizanat vizibil pentru Ion Ceban în buletinele de știri. Posturile TV care sunt controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc, Prime, Canal 2, Canal 3 și PublikaTV, au continuat să încalce legislația și normele jurnalistice, să îi formeze prin știri manipulatoare imagine pozitivă candidatei Silvia Radu și negativă candidatului unic al forțelor antioligarhice la alegerile din capitală, Andrei Năstase.

„Inacțiunile CCA ca urmare a sesizărilor depuse și a rapoartelor independente de monitorizare publicate în perioada electorală sunt urmare a aplicării tendențioase a legii de către reglementatorul dat în susținerea unui concurent electoral și a susținătorului acestuia. Refuzul CCA de a monitoriza canalele TV din grupul GMG pe durata campaniei electorale este o încălcare a legislației naționale de către reglementator. Ori, legea nu prevede nicidecum că un anumit post TV poate să declare că nu va reflecta campania electorală și în acest caz nu mai trebuie monitorizat”, se mai arată în raport.

Potrivit experţilor, impactul inacțiunii CCA și prezenței știrilor manipulatoare la TV, combinată cu numărul mare de conținut fals în mediul on-line ridică semne serioase de întrebare privind caracterul liber al alegerilor.

„Concluzionăm că lipsa unui mediu neutru, inacțiunile CCA de a aplica legea și de a asigura formarea unei opinii libere, dar și lipsa condițiilor pentru libera formare a opiniei este rezultatul admiterii de către organele statului a imixtiunilor unor actori partizani în procesul electoral, fără să respecte legea. Mai simplu spus, CCA se va face vinovat dacă alegerile din 20 mai nu vor fi recunoscute libere. În condițiile când jumătate dintre alegători sunt afectați de știri false sau manipulatoare, livrate sistematic, rezultatul alegerilor deja este viciat”, au adăugat raportorii.

Amintim că anterior, comunitatea „WatchDog.md” a depus o sesizare la Consiliul Coordonator al Audiovizualului privind falsurile răspândite de mai multe posturi de televiziune, solicitând sancționarea acestora.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: