image
Sursa foto: privesc.eu

Promo-Lex: Final de campanie cu violențe, intimidări și numeroase cazuri de utilizare a resurselor administrative

Sfârșitul campaniei electorale este marcat de creșterea numărului încălcărilor din partea candidaților înscriși în cursă.

Utilizarea resurselor administrative, intimidare și prezența discursului instigator la ură și discriminare în mesajele concurenților, oferirea cadourilor cu tentă electorală, dar și amplasarea publicității în locuri neautorizate. Sunt mai multe încălcari înregistrate de Misiunea de Observare a Promo-LEX

La fel, observatorii au constatat includerea persoanelor decedate și erori de adrese în listele electorale.

Promo-LEX a lansat astăzi cel de-al cincilea raport de monitorizare a alegerilor parlamentare din 2019. Ca și în rapoartele precedente, misiunea de observare a constatat mai multe probleme.

A fost în creștere numărul de cazuri ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative, fiind identificate și raportate minim 196. Dintre acestea, în cele mai multe, adică în 109 cazuri, este vizat PD. Urmează PSRM cu 36 de cazuri.

Au fost atestate și trei cazuri de utilizare neconformă a publicității electorale, dar și cel puțin 65 de cazuri de amplasare a publicității în locuri neautorizate.

„Trezește îngrijorare agresiunea fizică și verbală, pe care o manifestă unii concurenți electorali. Cu regret sunt și zece cazuri de aplicare a violenței, inclusiv fizice în privința candidaților electorali”, a declarat Pavel Postică, director de programe la Promo-Lex.

Observatorii mai spun că această campanie electorală continuă să fie afectată de intimidare, incitare la ură și discriminare. Cel mai mult sunt exploatate prejudecățile sexiste și perpetuate stereotipurile de gen în societate și exprimările homofobe.

Promo-Lex vorbește și de acțiuni ale CEC ce nu corespund prevederilor Codului electoral.

Experții atenționează asupra conținutului Circularei emise de CEC prin care au fost stabilite derogări de la norma legală privind interzicerea agitației electorale în secția de votare. La fel, Promo-LEX consideră că aprobarea utilizării camerelor video în secțiile de votare trebuia să se efectueze după modificarea Codului electoral.

Potrivit observatorilor, circa 66% din secțiile de votare constituite pentru regiunea transnistreană au fost reamplasate, proces care va îngreuna accesul alegătorilor la secțiile de votare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: