image
Sursa foto: jurnal.md

Morari, la Jurnal TV: Acțiunile lui Stoianoglo dezvăluie interese ascunse

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, bănuiește că delegarea sa la Procuratura Generală ar ascunde interesul noului procuror general, Alexandr Stoianoglo, care și-ar dori să-l înlăture definitiv din funcție. Totodată, Morari afirmă că între el și Stoianoglo nu există un conflict, ci doar percepția diferită a legislației în vigoare. Declarații în acest sens au fost făcute de Viorel Morari în emisiunea „O nas”, la Jurnal TV.

„Între mine și procurorul general nu are loc o luptă. Procurorul general consideră că legea cu privire la Procuratură și legislația cu privire la procuraturile specializate îi permit să desfășoare un control. Eu sunt de acord că într-o oarecare măsură el are dreptul de a efectua un control asupra activității Procuraturii Anticorupție, dar trebuie să se țină cont și de articolul legii cu privire la procuraturile specializate care indică asupra independenței acestora. Aici nu există niciun conflict, există pur și simplu percepția diferită a legii”, a declarat Morari.

El consideră că Alexandr Stoianoglo ar vrea, de fapt, să instaleze un control strict asupra activității Procuraturii Anticorupție.

Șeful PA afirmă că procurorul general nu era în drept să îl delege într-o altă procuratură în momentul desfășurării controlului asupra Procuraturii Anticorupție.

De asemenea, Viorel Morari nu exclude că în spatele deciziei lui Alexandr Stoianoglo de a-l înlătura temporar de la conducerea PA ar sta anularea de către el a ordonanței de neîncepere a urmării penale a finanțării Partidului Socialiștilor.

Potrivit lui Viorel Morari, controlul dispus de către procurorul general la Procuratura Anticorupție va fi efectuat de către persoane care nu au experiență de lucru cu dosare care sunt anchetate de PA. În plus, șeful PA spune că i-a expediat o scrisoare procurorului general prin care a contestat o persoană care se află în grupul ce va efectua controlul la PA. „Eu cred că ar putea exista un real conflict de interese sau efectuarea neobiectivă a controlului”, a declarat Viorel Morari.

Amintim că, luni, Procuratura Generală a anunțat că procurorul-șef al PA, Viorel Morari, va fi delegat pe termen de o lună la PG, iar procurorul-șef interimar al PCCOCS, Dorin Compan, va reveni în funcția sa de procuror în Procuratura Anticorupție. Totodată, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a dispus efectuarea de către două grupuri de procurori a unui control complex al activității celor două procuraturi specializate.

Noutăţile partenerilor

comentarii: