image
Sursa foto: Profimedia

Putin cere că teritoriile ucrainene aflate sub ocupație să fie pe deplin integrate în Federația Rusă până în 2030

Președintele rus Vladimir Putin a declarat pe 31 ianuarie că teritoriile ucrainene aflate în prezent sub ocupație trebuie să fie pe deplin integrate cu Federația Rusă până în anul 2030.

Regiunea Donbas din estul Ucrainei a fost ocupată ilegal de forțele ruse din 2014, în același an în care Rusia a anexat ilegal Crimeea. De la invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022, părți din regiunile Herson, Zaporojie și Mîkolaiiv rămân sub ocupație rusă. Putin a spus că în următorii șase ani, regiunile ocupate „trebuie să atingă nivelul întregii Rusii” prin dezvoltarea în anumite „zone cheie”, potrivit The Kyiv Independent.

Discursul a prezentat o imagine roz a așa-numitului proces de „integrare”, Putin pretinzând „un impuls bun” asupra dezvoltării socio-economice în teritoriile ocupate.

De asemenea, el a cerut băncilor ruse să nu-și facă griji cu privire la sancțiunile occidentale. „De ce să ne fie teamă? Trebuie să intrăm mai activ în aceste teritorii (ucrainene) și să lucrăm acolo”, a spus Putin, adresându-și observațiile instituțiilor financiare. Presa rusă a informat la 1 februarie că băncile turcești închideau conturi rusești din cauza amenințării cu sancțiunile SUA.

Președintele american Joe Biden a semnat un ordin executiv pe 22 decembrie 2023 prin care sancționează instituțiile financiare străine care contribuie la efortul de război al Rusiei. Potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), remarcile lui Putin indică faptul că se pregătește să rămână în război cu Ucraina pe termen lung. „Rusia începe planuri pe termen lung și nu prevede concesii teritoriale”, a scris ISW la 1 februarie.

Bloomberg a raportat pe 26 ianuarie că Putin și-a exprimat dorința de a intra în discuții de pace și că va renunța la opoziția față de aderarea Ucrainei la NATO în schimbul controlului asupra teritoriilor ocupate ale Ucrainei. Regiunile ocupate de rusi constituie aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei. Kievul a spus că o condiție a oricărui plan de pace este retragerea completă a Rusiei de pe pământurile ucrainene.

De asemenea, liderii ucraineni și occidentali au spus în mod repetat că nu cred că Moscova este interesată de negocieri de pace de bună-credință.

Noutăţile partenerilor

comentarii: