image
Sursa foto: AFP

Președintele SUA, nemulțumit de premierul Israelului

Joe Biden i-a cerut lui Benjamin Netanyahu să încheie fără întârziere un acord pentru o încetare imediată a focului în Fâşia Gaza. Continuarea sprijinului Statelor Unite pentru operaţiunea din Gaza va depinde de decizii „concrete” pentru protejarea civililor, potrivit Casei Albe, care a făcut referire la o convorbire telefonică între cei doi lideri, joi, la câteva zile după moartea unor lucrători umanitari într-un atac israelian în Fâşia Gaza.

Convorbirea telefonică dintre președintele american Joe Biden şi premierul israelian Benjamin Netanyahu, în cursul căreia Biden a evocat pentru prima dată posibilitatea de a condiţiona sprijinul american pentru Israel, survine pe fondul unei nemulţumiri tot mai mari a Washingtonului faţă de aliatul său, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby. „Da, există o nemulţumire în creştere”, a subliniat acesta, întrebat despre starea de spirit a preşedintelui Joe Biden. Potrivit lui Kirby, Statele Unite au cerut Israelului să permită o „creştere spectaculoasă” a ajutorului umanitar pentru Fâşia Gaza, afirmând că doresc să vadă măsuri concrete „în următoarele ore şi zile”.

„Ceea ce aşteptăm şi sperăm să vedem în orele şi zilele următoare este o creştere semnificativă a ajutorului umanitar, deschiderea de noi puncte de trecere şi o reducere a violenţei împotriva civililor şi cu siguranţă a lucrătorilor umanitari”, a spus John Kirby.

Benjamin Netanyahu nu a reacţionat până acum la apelurile sale de a acţiona în faţa catastrofei umanitare din Gaza.

Guvernele din întreaga lume au condamnat atacul israelian asupra lucrătorilor umanitari străini în Gaza, scrie AFP. Armata israeliană a recunoscut miercuri că a făcut „o greşeală gravă”. Potrivit WCK, victimele sunt trei britanici, un american-canadian, un polonez, un australian şi un palestinian.

„Acest eveniment tragic a fost o greşeală gravă. Este o eroare care a urmat unei identificări greşite noaptea, în timpul unui război, în condiţii foarte complexe. MUSCA Împărtăşim din adâncul inimii doliul familiilor şi al întregii organizaţii World Central Kitchen”, a spus şeful statului major israelian Herzi Halevi.

„Un organism independent va investiga evenimentul în profunzime şi va raporta concluziile acestuia în zilele următoare”, a anunţat generalul Halevi.

De la începutul războiului, World Central Kitchen a participat la operaţiuni umanitare, furnizând mese pe teritoriul palestinian, unde majoritatea celor aproximativ 2,4 milioane de locuitori sunt ameninţaţi de foamete, potrivit Națiunilor Unite, citate de Agerpres.

Noutăţile partenerilor

comentarii: