image
Sursa foto: Jurnal.md

Moldova îmbătrânește! În 2050, peste o treime din populația țării va avea peste 60 de ani

Populația Republicii Moldova scade și îmbătrânește. Acest verdict îngrijorător se conține într-un studiu lansat astăzi, la nivel mondial, de Organizația HelpAge International.

Estimările arată că, în anul 2050, peste o treime din populația țării noastre va avea vârsta de 60 de ani și peste.

Raportul publicat cu ocazia Zilei Asigurării Universale a Sănătății oferă o analiză asupra realizării dreptului persoanelor în vârstă la sănătate.

Conform acestui studiu, populația Moldovei suportă cheltuieli mari pentru asistența medicală. În 2015, bolile netransmisibile (BNT) au fost cauza pentru aproape 81% din anii trăiți cu dizabilitate.

Totodată, bolile netransmisibile au constituit 99 la sută din cauzele deceselor în rândul femeilor și bărbaților cu vârste de 70 de ani și peste în 2015.

Ținând cont de îmbătrânirea globală a populației, sistemele de sănătate trebuie să se adapteze pentru a asigura vârstnicilor realizarea dreptului la sănătate, spun experții.

„Este nevoie ca guvernul să creeze condițiile necesare și să asigure un mediu favorabil promovării sănătății și bunăstării de-a lungul vieții, inclusiv la vârstă înaintată. Totodată, persoanele în etate necesită asigurarea accesului echitabil și de calitate la îngrijire curativă, reabilitare și tratament prin asigurarea accesului la servicii medicale și medicamente compensate”, a menționat Directorul organizației HelpAgeInternational în Moldova, Tatiana Sorocan.

Raportul include ca recomandare de bază asigurarea universală de sănătate pentru toți la toate vârstele și îmbunătățirea accesului la servicii, inclusiv prevenirea, diagnosticarea și tratarea bolilor la bărbații și femeile în vârstă, pentru a asigura realizarea dreptului lolr la sănătate.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: