image
Sursa foto: Agerpres.ro

Belgia are pentru prima dată un prim-ministru femeie; Sophie Wilmes îl înlocuiește pe Charles Michel

Politiciana liberală Sophie Wilmes va deveni prima femeie care va conduce guvernul Belgiei, urmând să-i ia locul în noiembrie lui Charles Michel, care a fost desemnat preşedintele al Consiliului European, una din poziţiile de vârf ale Uniunii Europene, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Sophie Wilmes este ministru al bugetului în cabinetul interimar al premierului Charles Michel. Ea va conduce un executiv interimar până când partidele politice vor conveni formarea unui nou guvern. Alegerile de la 26 mai au accentuat fragmentarea scenei politice, cu un avans al extremelor şi al ecologiştilor, ceea ce a complicat foarte mult desfăşurarea negocierilor.

Coaliţia de centru-dreapta condusă de liberalul francofon Charles Michel nu mai dispune de o majoritate în parlament, iar miniştrii federali nu mai gestionează decât problemele curente de când naţionaliştii flamanzi au ieşit de la guvernare în decembrie 2018 pentru a-şi exprima opoziţia faţă de aderarea Belgiei la Pactul ONU privind migraţiile.

Belgia deţine recordul de zile al unei ţări fără guvern cu puteri depline pe timp de pace (541 între 2010-2011).

Noutăţile partenerilor

comentarii: