image
Sursa foto: europa.eu

Comisia Europeană discută azi situația statului de drept în România

Comisia Europeană discută astăzi, în premieră, situația statului de drept în România, în timp ce PSD face presiuni ca Guvernul să adopte în aceeași zi OUG pentru modificarea Codurilor penale.

„Comisia Europeană trebuie să acţioneze pentru a salva statul de drept. Colegiul Comisarilor va discuta mâine starea statului de drept în România”, a anunţat marţi, într-un mesaj pe Twitter, Mina Andreeva, purtător de cuvânt al CE.

Miercuri este programată şi şedinţa Guvernului de la Bucureşti.

Premierul României, Viorica Dăncilă, şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, s-au întâlnit de mai mult ori în luna martie şi au decis şi constituirea unui grup de lucru în legătură cu modificările legislaţiei în domeniul justiţiei din România.

Comisia Europeană urmăreşte cu mare îngrijorare evoluţiile privind statul de drept în România şi subliniază că aceasta trebuie să repună urgent procesul de reformă pe calea corectă, acest lucru însemnând progrese, nu paşi înapoi, declara, vineri, Margaritis Schinas, purtător-şef de cuvânt al executivului comunitar, citat de Agerpres.

În conferinţa de presă cotidiană a Comisiei Europene, Schinas a spus că România ar trebui să se abţină de la luarea oricăror măsuri care ar afecta negativ progresele realizate în ultimii ani.

„În acelaşi timp, luăm notă de decizia procurorului de a închide, din lipsă de probe, procedurile judiciare iniţiate împotriva unor oficiali ai Comisiei. Doresc să vă reamintesc faptul că în primul rând autorităţile române nu au nicio jurisdicţie asupra acestor chestiuni”, a adăugat reprezentantul executivului UE referindu-se la clasarea dosarului care fusese deschis la Secția specială pentru magistrați pe numele vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Pe de altă parte, Schinas a confirmat că prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi premierul Viorica Dăncilă au avut joi o convorbire telefonică pentru a discuta despre cele două ordonanţe de urgenţă referitoare la modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală. Cele două părţi au convenit să continue discuţiile la nivel tehnic.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: