image
Sursa foto: jc.md

Povestea unei familii de basarabeni, stabilită de patru ani în Singapore

Interviu cu Oxana și Sergiu Bănăruc, familie de basarabeni stabilită de patru ani în Singapore

Conaționalii noștri Oxana și Sergiu Bănăruc locuiesc de patru ani în Singapore. N-au plecat de-acasă din cauza banilor, ci din dorința de a trăi într-o societate civilizată, fără corupție, dar și pentru a le oferi copiilor lor o educație într-un sistem de învățământ bine pus la punct. Cresc și educă doi băieți – Leonard (şapte ani) și Bernard (zece luni). Aflați din interviul de mai jos despre diferenţele culturale dintre ţările noastre, dar şi despre atuurile patriei şi ale locului adoptiv.

Stimată Oxana Bănăruc, când ați plecat din R. Moldova şi în ce activități sunteți implicaţi Dvs. şi soțul Dvs. în Singapore?

Am plecat de-acasă în 2015. Șederea în Singapore am planificat-o pentru doi ani, dar oportunitățile de dezvoltare profesională, posibilitatea fiului mai mare de a învăța în unul din cele mai bune sisteme educaționale din lume, precum și frumusețea acestei țări, ne-au determinat să mai zăbovim pentru nu știm cât timp. Soțul activează în domeniul IT, în calitate de solution architect, pentru compania International Business Mashine – o corporație americană producătoare de tehnologie avansată (IBM), iar eu până la ieșirea în concediul de îngrijire cu cel de-al doilea băiețel am lucrat pentru compania Apple în calitate de editor de date. Înainte de a pleca, am lucrat în diferite ONG-uri în calitate de consultant și manager de proiecte sociale. Sergiu a lucrat în diferite companii IT străine, ultima oferindu-i posibilitatea de realocare în Singapore.

Spuneți-ne despre rădăcinile Dvs. și despre familiile în care ați crescut.

Sergiu e din satul Scumpia, Fălești, iar eu sunt de baștină din Taraclia, Căușeni. Ambii am crescut în familii modeste, la țară. Ne-am întâlnit în studenție la Chișinău. Eu am absolvit Facultatea de Asistență Socială, Sociologie și Psihologie de la USM, specialitatea Asistență socială, iar Sergiu, Universitatea Tehnică din Moldova, Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică, specialitatea Calculatoare și Rețele. Până a pleca, situația noastră financiară era bună. Ne descurcam. Plecarea familiei noastre n-a fost din cauza banilor, dar din dorința de a trăi într-o societate fără corupție, cu educație bună pentru copilul nostru.

singaporesingapore

Aveți legături cu conaționali de-ai noștri plecați peste hotare?

Sunt foarte puțini basarabeni în Singapore. Cunoaștem doar trei familii. Dar este o comunitate mai reprezentativă (300) de români, deseori mergem la Ambasada României din Singapore pentru a participa la evenimentele organizate de Crăciun sau Paști. Avem și prieteni români. Vin toți la ambasadă ca să mai simtă din atmosfera de acasă. Pentru noi, cei aflaţi în Asia, tot ce e european înseamnă de fapt spirit de acasă.

Care sunt temele de discuție când vă vedeți cu basarabeni?

Distanța! Cel mai tare ne macină distanța mare de locurile unde ne-am născut, de părinți, frați și surori. Singapore este o țara multiculturală. Nu e greu să te integrezi aici, chiar dacă ai parte de foarte multe șocuri culturale; totul este incomparabil, de la cultură până la tehnologii. Unele chestiuni nu pot fi comparate pentru că ceea ce nu are Moldova are Singapore și viceversa.

V-am întâlnit la aeroport, veneați la părinți. De câte ori reușiți să veniți acasă?

Venim acasă în fiecare an, cu excepția anului trecut, când am fost gravidă și nu am putut călători cu avionul. Este primordial pentru noi să revedem părinții, rudele, prietenii, dar și să le arătam copiilor noștri de unde am pornit, să își cunoască buneii, să respire și ei aerul de acasă.

Ce puteți spune despre starea lucrurilor de acum în societate?

Am observat că aici, în Asia, sunt mulți oameni care se simt mult mai confortabil să comunice virtual decât tete-a-tete. Ceea ce nu e caracteristic pentru moldoveni, pentru noi lucrurile valoroase rămân a fi întâlnirile de suflet cu cei dragi, prieteniile sincere, și ne rămâne pe veci tatuat în inimă acel unic sentiment – dorul. Noi, basarabenii, suntem mult mai romantici, mai nostalgici, mai sentimentali și mai sufletești. Și asta îmi place la noi, aceste valori sunt apreciate de singaporezi și noi încercăm să le promovăm aici. Guvernul, de asemenea, organizează o mulțime de evenimente și activități comunitare pentru a aduna oamenii, a-i încuraja să comunice, să lege prietenii, să se ajute reciproc. Această țară mică, paradisul taxelor mici, seamănă cu o mașinărie gigantă de făcut bani. Este o societate în care exista multă competitivitate și concurență. Pentru noi, prieteniile pe viață sunt cele construire acasă, în Moldova, deși mulți prieteni sunt împrăștiați deja în diferite colțuri ale lumii.

singaporesingapore

Vă aflați la țară acum, ce spune lumea din sat? Am auzit un gând al unui conațional, stabilit de un deceniu în Canada cu familia, fiind acasă și pomenindu-se într-un incident neplăcut, probabil inechitabil, a spus că „e sfântă Canada ceea!”. Cum comentați?

Oamenii își doresc stabilitate și reguli, reguli care să fie respectate și pe care să le respecte și ei la rândul lor, pentru a se simți în siguranță, pentru a se simți respectați. Înțeleg ce simte familia stabilită în Canada. Așa am simțit și noi de multe ori de când locuim în Singapore. În multe situații mă gândeam cum ar fi fost în Moldova, mă gândeam cu câtă indiferență și inechitate ar fi tratate multe lucruri. Iar când vorbim de siguranță, atunci e pur și simplu incomparabil. Am uitat de câteva ori portofelul cu bani în spații publice, când m-am întors peste câteva ore, l-am găsit tot acolo. Și nu pentru că oamenii de aici nu ar avea aceleași instincte, ci pentru că există educație bună și reguli stricte, care se respectă, poliție care își face într-atât de bine serviciul încât rar vezi polițiști pe stradă. Paradoxal, dar asta denotă faptul că oamenii nu se joacă cu regulile. Ei le respectă pentru că în Singapore nu există excepții. Toți oamenii sunt egali în fața legii și punct.

Ce oferă familiei Dvs. Singapore și nu îi poate oferi statul R. Moldova?

În Singapore, e foarte bine îndeosebi pentru copii. Serviciile medicale, educația, spațiile de joacă sunt de poveste. În plus, este o țară ecuatorială. Aici e mereu vară. Sunt o mulțime de spații de joacă în aer liber, cu design futuristic inedit. Singapore e foarte verde, are multe parcuri și plaje extraordinare – locuri perfecte pentru timp frumos petrecut în familie. Sunt bine adaptate spațiile publice, comerciale, transportul public, încât nu e nicio problemă să petreci o zi întreagă în oraș cu bebelușul.

Din R. Moldova și azi pleacă lumea. Pleacă deja și cei care au afaceri, case și posturi de muncă. Motivează că pleacă pentru copiii. Dvs.?

Da! Pentru copii am plecat! Noi eram foarte bine și cu jobul, și financiar în R. Moldova. Ideea plecării a apărut după ce s-a născut primul fiu. Când a început să meargă la grădiniță la Chișinău, am realizat că nu doar el, dar toată familia eram stresați din cauza comportamentului personalului, din cauza atitudinii față de emoțiile și capacitățile copilului. Dacă vorbesc despre sistemul de sănătate, chiar dacă aveam polița de asigurare medicală, renunțasem să mai merg la clinici de stat din cauza atitudinii lucrătorilor medicali de diferit nivel.

În ce activități este implicat băiatul cel mare?

Leonard are şapte ani și este în clasa a doua la școala primara locală. Sistemul educațional este considerat unul din cele mai bune din lume. Fiul învață în limba engleză, dar învață și chineza, a doua limbă de comunicare, ceea ce e o mare provocare pentru un copil non-asiat. Merge la înot deja al patrulea an. Acest sport este foarte practicat aici, mai ales că cel mai bun sportiv înotător din lume este singaporez. Mezinul Bernard are zece luni. Este în grija mea.

În Singapore sunt o mulțime de spații de joacă și activități pentru copii. Mereu se inventează lucruri noi și cu o viteză uluitoare. Se organizează o mulțime de activități distractive în zonele locative pentru copii. În fine, aici e atât de bine organizat spațiul public și accesul cetățenilor, încât o simplă plimbare prin parc este un prilej de distracție și aventură pentru copii și familie. E foarte verde insula, nu în zadar este numită oraș în junglă. Fiecare colț de stradă e ca o mică grădină cu iarbă îngrijită, flori, plante, copaci de o diversitate impresionantă.

singaporesingapore

Cum e traiul în Singapore?

Petrecem timpul liber în parc sau la plajă pe insula Sentosa. Totodată, Singapore este considerat Paradisul mâncării / Food Paradise. Ne place să încercăm mâncarea diferitor culturi: chineză, indiană, malaeză, thailandeză, japoneză, coreeană și multe altele. Încercăm în timpul concediilor să explorăm și alte țări din Asia Pacific, mai ales că Singapore are cel mai bun aeroport din lume cu conexiuni în toate direcțiile la prețuri rezonabile. În weekenduri ne mai întâlnim cu prietenii români, chinezi, filipinezi, indieni, japonezi.

Aveți gânduri de a reveni înapoi?

Dacă se va schimba situația politica și economică, în primul rând, dacă va fi lichidată corupția și se va pune accent pe educația de calitate. Avem şi multe alte motive să revenim: părinții care ne așteaptă mereu, frații, surorile, prietenii buni, mâncarea incomparabil de gustoasă, meleagurile frumoase, spiritul de acasă, de care mereu ne e dor.

Jurnal de Chișinău

Noutăţile partenerilor

comentarii: