image
Sursa foto: uefa.com

Premieră istorică: Toate finalistele din Liga Campionilor și Europa League sunt dintr-o țară

Pentru prima oară în istoria competițiilor europene intercluburi, de când sunt doar două turnee, Liga Campionilor și Europa League, toate finalistele sunt din aceeași țară, Anglia: Liverpool, Tottenham, Arsenal și Chelsea. De asemenea, este prima dată când două competiții europene au finaliste dintr-o sigură țară.

Liverpool și Tottenham se vor lupta pentru câștigarea trofeului în cea mai importantă competiție, Liga Campionilor, iar Arsenal și Chelsea își vor disputa supremația în Europa League.

De-a lungul istoriei competițiilor europene la nivel de club s-a mai întâmplat de două ori ca o țară să dea patru finaliste. Pe atunci erau trei turnee: Cupa Campionilor Europeni (actuala Liga Campionilor), Cupa UEFA (actuala Europa League) și Cupa Cupelor (competiție rezervată câștigătoarelor cupelor naționale și care a fost desființată).

Prima oară când o țară a avut patru finaliste în competițiile europene s-a întâmplat în sezonul 1961-1962, când Spania a fost perfomera. Atletico Madrid, Barcelona, Real Madrid și Valencia au jucat cu trofeul pe masă. Barcelona și Valencia s-au luptat pentru câștigarea Cupei Orașelor Târguri, cum era denumită atunci Cupa UEFA, Real Madrid a disputat ultimul act din Cupa Campionilor Europeni, iar Atletico Madrid, pe cel din Cupa Cupelor.

A doua oară în 1989-1990, Italia a dat tot patru finaliste: Fiorentina, AC Milan, Juventus și Sampdoria. AC Milan a cucerit Cupa Campionilor Europeni, Fiorentina și Juventus și-au disputat trofeul în Cupa UEFA, iar Sampdoria a câștigat Cupa Cupelor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: