image
Sursa foto: asd.md

VIDEO: Drum bun până la Giurgiulești; Maia Sandu: „Noua porțiune contribuie și la eforturile RM de a fi solidară cu Ucraina”

Reabilitarea drumului național M3, care face legătura între Chișinău și Giurgiulești, este pe sfârșite. Astăzi a fost inaugurată o porțiune, care pornește de la satul Ciumai până aproape de Vulcănești. Lucrările s-au făcut cu sprijinul financiar primit din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Avantajele sunt evidente. Șoferii care transportă marfă spre Giurgiulești vor economisi timp și combustibil.

Cel mai scurt și mai important drum de legătură între Chișinău și Giurgiulești, M3, deschide calea la Marea Neagră, pe la Dunăre. Astăzi a fost inaugurată o porțiune de 31 de kilometri. Urmează alta - de opt kilometri. Până acum, lucrările începute în februarie 2019 au costat în jur de 24 milioane de euro.

Proiectul de reabilitare a drumului M3 Chișinău Giurgiulești ocolește localitățile Ciumai, Greceni și Burlăceni. „Este foarte important acest segment, dat fiind proximitatea Portului Giurgiulești”, a declarat Odile Renaud-Basso, președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

„De asemenea, este important pentru locuitorii din împrejurime. Și, de fapt, am văzut acest lucru, venind aici de la Chișinău. Și am văzut impactul acestui segment pentru trafic. Vreau să vă asigur că puteți conta pe susținerea noastră în diferite proiecte de infrastructură, sectorul privat, finanțarea IMM-urilor, și finanțarea proiectelor ce țin de siguranța energetică", a mai declarat președintele BERD

De noua porțiune de drum beneficiază circa 3500 de locuitori din localitățile Ciumai și Burlăceni, care au acum drumuri de acces la terenurile agricole, intrări în curți, trotuare și stații de așteptare.

„Noua porțiune de drum contribuie și la eforturile Republicii Moldova de a fi solidară cu Ucraina”, a subliniat președintele Maia Sandu.

„Încercăm să ajutăm și Ucraina prin conectarea ei la piața europeană, iar acest este unul dintre drumurile pe care produsele din Ucraina și spre Ucraina sunt transportate. Ne dorim să contribuim și la securitatea alimentară din regiune.", a mai spus președintele.

Lucrările au început în 2019. Coridorul M3 este parte integrantă a coridorului european E577 Poltava – Kirovograd – Chișinău – Giurgiulești – Galați – Slobozia.

Chișinău-Giurgiulești este un traseu foarte important, este drumul european E577, care leagă Chișinăul de întreaga rețea rutieră. Mai avem de executat în continuare ocolirea orașului Vulcănești, care de curând a fost câștigată o licitație. În cazul în care noi vom finaliza definitiv ocolirea orașului Vulcănești și a Cimișliei până în 2026, maxim 2027, vom avea o reducere de timp Chișinău-Giurgiulești cu o oră pentru traficul greu și o oră jumătate pentru traficul ușor”, a declarat Sergiu Bejan, directorul Administrației de Stat a Drumurilor

Drumul M3 reprezintă cea mai scurtă cale între Chișinău și Giurgiulești, oferind acces la Dunăre și Marea Neagră. Șoseaua este reabilitată conform standardelor europene.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: