image
Sursa foto: Faebook/BACU

Dosarul Finpar vs CMC: CSJ amână luarea unei decizii în cazul cafenelei Guguță

Curtea Supremă de Justiție a amânat cu o săptămână luarea unei decizii în cazul litigiului dintre Finpar Invest și Consiliul Municipal Chișinău. Magistrații urmau să examineze recursul companiei care vrea să ridice un hotel în parcul „Ștefan cel Mare”, în locul Cafenelei Guguță.

Astfel, o nouă ședință este stabilită pentru data de 14 noiembrie.

Anterior, Curtea de Apel Chişinău a anulat decizia fostei Judecătorii a sectorului Centru, care i-a permis firmei să construiască imobilul în locul cafenelei. Astfel, a rămas în vigoare hotărârea Consiliului municipal Chişinău, care a interzis privatizarea terenului. Nemulţumiţi, reprezentanţii companiei ”Finpar Invest” au atacat decizia la Curtea Supremă de Justiţie

Între timp, pe 16 octombrie, Direcția Generală Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare a Primăriei municipiului Chișinău a eliberat autorizație de demolare a Cafenelei Guguță.

Imobilul în care s-a aflat cafeneaua "Guguţă" are o suprafaţă de 1.200 de metri pătraţi. Întreprinderea de alimentaţie publică a aparţinut în proporţie de 82 la sută Consiliului municipal Chişinău. în 2009, în urma unei succesiuni de tranzacţii dubioase, localul a intrat în posesia firmei "Finpar Invest".

Anterior, Curtea de Apel a decis că „Regata Imobiliare”, succesor în drepturi procedurale a „Finpar Invest” SRL, poate privatiza terenul unde în prezent se află cafeneaua Guguță.

Tranzacția, prin care „Regata Imobiliare” a devenit proprietară, a avut loc în luna iunie 2017, la doar două săptămâni după ce Curtea Supremă de Justiție a trimis la rejudecare dosarul, prin care „Finpar Invest” cerea permisiunea de a construi un hotel în Grădina Publică „Ștefan Cel Mare și Sfânt”.

Anul trecut, judecătorii CSJ au casat decizia Curţii de Apel Chişinău, prin care a fost interzisă ridicarea unui hotel cu 13 etaje lângă Parlament şi au trimis dosarul spre rejudecare.

Membrii comunității "Occupy Guguță", care pledează pentru păstrarea clădirii actuale, condamnă decizia autorităților locale și îndeamnă locuitorii orașului la solidaritate. De asemenea, ei sunt susținuți de comunitatea arhitecților "BACU", dar și de membrii Platformei Demnitate și Adevăr, care au chemat la proteste pentru salvarea patrimoniului arhitectural.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: