image
Sursa foto: captură video

O grupare criminală transnațională specializată în contrabandă cu substanțe toxice și radioactive, destructurată

O grupare criminală transnațională, specializată în contrabandă cu substanțe radioactive și toxice, a fost destructurată. Trei persoane au fost reținute în Austria, iar 860 grame de presupusă substanță radioactivă, în valoare de 3.000.000 de euro, au fost ridicate fiind îndreptate spre expetiză. Substanțele radioactive urmau să tranziteze inclusiv teritoriul Moldovei.

Procurorii PCCOCS, ofițerii Direcției investigarea fraudelor economice a Inspectoratului Național de Investigație, cu sprijinul autorităților Austriei și reprezentanților Europol, au reținut doi bărbați și o femeie, cetățeni străini, pe data de 25 noiembrie, pe teritoriul Austriei, pentru păstrarea, transportare și comercializarea substanțelor toxice și radioactive, care urmau să tranziteze inclusiv teritoriul Moldovei.

Aceștia au fost reținuți în flagrant, în timp ce urmau să comercializeze către doi investigatori sub acoperire ai autorităților din Moldova un container militar cu substanță radioactivă în cantitate de 860 de grame, presupusă în prealabil a fi uraniu îmbogățit 235, la prețul de 3.000.000 de euro.

Substanța radioactivă a fost ridicată pentru expertizare de către autoritățile Austriei. La această etapă, aceștia se află în custodia autorităților austriece. Doi dintre bănuiți au antecedente penale, iar unul din aceștia a fost condamnat pentru fapte ilegale similare.

Activitatea ilicită a bănuiților a fost documentată timp de un an, începând din noiembrie 2018. În Moldova, faptele documentate au avut loc în perioada 30 septembrie – 2 octombrie, atunci când unul din figuranți, un cetățean europeană, cu vârsta de 37 de ani, și-ar fi desfășurat activitatea cu scop criminal pe teritoriul Moldovei.

După ce bănuitul le-a propus celor doi investigatori sub acoperire de la Chișinău substanța radioactivă și i-a comunicat că intenționează să efectueze tranzacția în Viena, Austria, procurorii PCCOCS au formulat și trimis o cerere de comisie rogatorie în vederea autorizării măsurilor necesare și pornirii cauzei penale.

Tranzacția a avut loc în Viena, unde aceștia au și fost arestați și se află în custodia autorităților austriece.

Dacă vor fi găsiți vinovați suspecții riscă până la 10 de pușcărie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: