image
Sursa foto: ft.com

Proiect de lege în domeniul controlului tutunului; Ce reglementări propune blocul ACUM privind dispozitivele IQOS

Blocul ACUM Platforma DA si PAS a elaborat o inițiativă legislativă în domeniul controlului tutunului. Proiectul de lege vine să reglementeze dispozitivele cu tutun încălzit. „Deși aceste produse de tutun sunt dăunatoare ca și țigările clasice, accizul este de 11 ori mai mic decât în cazul țigărilor obișnuite”, susțin deputații Blocului ACUM.

Produsele care încălzesc tutunul conțin gudron, nicotină, metale grele, monoxid de carbon și alte substanțe nocive, și cancerigene, care afectează grav sănătatea și provoacă dependența, similar țigărilor obișnuite, atrag atenția deputații Blocului ACUM.

Aceștia propun modificări la trei acte normative: Legea privind Controlul Tutunului, Codul Contravențional și Codul Fiscal. Proiectul de lege a fost semnat de noup deputați ai Blocului ACUM, Radu Marian, Lilian Carp, Dumitru Alaiba, Inga Grigoriu, Iurie Reniță, Doina Gherman, Dan Perciun, Igor Grosu și Sergiu Litvinenco.

„În primul rând venim cu modificări la legea privind controlul tutunului, care introduce termeni și definiții pentru a reglementa aceste țigări care încălzesc tutunul și a aerosolului care îl emană. De asemenea aducem modificări și la Codul Contravențional unde asigurăm aceleași măsuri de pedeapsă contravenționale pentru țigările care încălzesc tutunul. Și la Codul Fiscal propunem modificări care presupun ca aceste tipuri de produse să fie supuse aceluiași cotă de acciz ca și țigările obișnuite”, a explicat Radu Marian.

Deputații Blocului ACUM vorbesc de interese politice, care ar sta în spatele promovării țigărilor care încălzesc tutunul.

„În ultimii doi ani, au fost introduse amendamentele legislative care par a fi croite special pentru a face loc la astfel de produse. În vara anului 2017, la inițiativa deputatului PD, Corneliu Dudnic, Parlamentul a votat amendamente la Legea privind controlul tutunului, care oferă posibilitatea „produselor de tutun alte decât produse de tutun pentru fumat” să fie scutite de majoritatea reglementărilor, în special cele care se referă la publicitate, promovare și sponsorizare, comercializare și expunere în spațiile accesibile publicului. În schimb, reglementările au rămas valabile pentru țigările obișnuite, țigările electronice, narghilea, ceea ce inevitabil duce la concurență neloială pe piața produselor din tutun. Tot atunci s-a descoperit că aceste modificări au fost operate la „rugămintea” lui Vlad Plahotniuc, așa cum însuși Dudnic a recunoscut într-un SMS trimis din greșeală jurnaliștilor”, a mai spus deputatul blocului ACUM.

Am încercat să obținem o reacție de la fostul deputat PD, Corneliu Dudnic, dar acesta a fost inabordabil pe tot parcursul zilei. Ofițerul de presă al Ministerului Finanțelor nu a răspuns la apel pentru a comenta inițiativa Blocului ACUM. Deputații formațiunii au declarat că vor organiza consultări publice, la care îi vor invita pe reprezentanții ministerelor de resort.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: