image
Sursa foto: jurnal.md

Propunerile PD, susținute fără multă vorbă de Dodon; A semnat decretul privind numirea ambasadorului RM în SUA

Propunerile Partidului Democrat sunt susținute fără multă vorbă de către președintele Igor Dodon. O dovadă în plus ar fi și semnarea decretului privind numirea vicepreședintei PD Cristina Balan în funcția de ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii. Dodon crede că apartenența politică a Cristinei Balan contează mai puțin.

În cadrul unui eveniment public, Igor Dodon a fost solicitat să comenteze recentul său decret privind numirea în funcție de ambasador a unei persoane din conducerea PD.

„Eu cred că nu contează apartenența politică, anul trecut au fost numiți în funcție de ambasadori și membri ai altor partide politice, inclusiv ai Partidului Socialiștilor. Este important și pentru mine contează foarte mult acceptul țării unde această persoană, acest ambasador, trebuie să activeze. În rest, vom vedea cum își va face treburile și cum va reprezenta țara în acest stat”, a spus Dodon.

Și asta nu e tot. Dodon a vorbit, din numele PSRM, și despre alegerile parlamentare. El a lăudat sistemul mixt de vot, modificare propusă de socialiști și susținută de PD.

„Suntem ferm convinși în obținerea unui rezultat foarte bun în Chișinău și nu doar în alegerile parlamentare în baza sistemului mixt, care este un sistem bun electoral pentru toată țara. Vor participa și regiunile și diaspora”, a adăugat Dodon.

Amintim că modificarea sistemului electoral a fost criticată inclusiv de Comisia Europeană, care a spus că această schimbare contravine direct recomandărilor Comisiei de la Veneția și Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, care au avertizat că reforma electorală nu se bucură de consens. Cât despre numirea Cristinei Balan în funcția de ambasador în Statele Unite ale Americii, mai mulți diplomați au declarat că ea va reprezenta interesele lui Plahotniuc, nu ale Republicii Moldova. Purtătorul de cuvânt al PD a respins însă acuzațiile.

Cristina Balan a fost director general al Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova, fondată de Vladimir Plahotniuc. RISE Moldova a scris că Balan a reprezentat în 2008 și compania cipriotă Daranian Holdings Ltd., care a cumpărat Complexul hotelier ”Codru” cu 50,3 milioane de lei, proprietate, care ulterior a fost transferată către Finpar Invest SRL, controlată de Plahotniuc. Totodată, în mai multe tranzacții, vicepreședinta PD a reprezentat Power Investment LLC, unul dintre offshore-urile care până la sfârșitul anului 2010 au controlat Finpar Invest.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: