image
Sursa foto: Jurnal.md

Presa americană: Plahotniuc, în pat cu crima organizată rusă; De ce oligarhul a fost susținut de ambasadorul SUA la Berlin

„De ce Ambasadorul SUA în Germania a apărat un traficant de persoane?” - este titlul unui articol publicat de Observer.com și semnat de John Schindler, expert american în probleme de securitate, fost analist la NSA (National Security Agency).

Articolul se referă la relația dubioasă dintre oligarhul Vladimir Plahotniuc și Richard Grenell, noul ambasador al SUA în Germania.

De la începutul articolului, autorul vorbește în termeni duri despre Richard Grenell, noul ambasador al SUA în Germania, acuzându-l de neprofesionalism, în condițiile în care acesta a reușit să jignească țara-gazdă chiar în prima zi de activitate la Berlin.

Grenell s-a grăbit să-și anunțe sprijinul pentru decizia lui Trump de ieșire din acordul nuclear cu Iran: „Sancțiunile SUA vor viza sectoarele critice ale economiei iraniene. Companiile germane care desfășoară activități în Iran ar trebui să anuleze imediat operațiunile”.

Reacția din Germania a fost rapidă și aspră, politicienii germani acuzându-l pe noul ambasador al SUA la Berlin că se crede mai mult guvernator colonial decât partener. Or, prietenii nu comandă în mod public prietenilor ce să facă.

În continuare, autorul se referă la relația dintre Grenell și Plahotniuc față de care în mod ciudat și-a arătat interesul în august și octombrie 2016, publicând patru articole în care a ridicat în slăvi „curajoasa Republică Moldova care se opunea influenței ilegale a Rusiei”.

Amintește apoi de dezvăluirile lui Mihai Gofman care demonstrează implicarea lui Plahotniuc în „jaful secolului”.

„Dezvăluirile lui Gofman, care a confirmat ceea ce suspectează multe agenții de informații occidentale, a explodat mitul lui Plahotniuc ca "pro-occidental", care reușește să controleze politicul, în ciuda faptului că nu a obținut nici măcar o cincime la alegeri. De fapt, Plahotniuc este un „Donald Trump al Moldovei" - care este în pat cu crimă organizată rusească, în special cu faimoasa grupare Solnțevo, condusă de Semyon Mogilevich, potrivit Interpol”, continuă autorul.

Noul ambasador al SUA la Berlin a încercat atunci să contrazică dezvăluirile lui Gofman și să pretindă că Plahotniuc este o figură pro-occidentală aflată sub atacul Kremlinului.

Grenell, care a pretins în mod fals că Gofman era sub influența Rusiei, chiar a atacat congresmanul american, Randy Weber, care a încercat să-l ajute pe Gofman în eforturile sale de expunere a crimei și corupției moldovenești. Acesta a criticat rezoluția prezentată de Weber în Congresul SUA și care aduce critici în adresa lui Plahotniuc, afirmând că a fost „a fost scrisă de ce cineva prorus”.

„Merită să ne întrebăm de ce Grenell a dezvoltat o nevoie bruscă și pasională de a-l apăra pe Plahotniuc. Probabil că nu a fost un act de caritate, dar Grenell nu a dezvăluit ce l-a motivat să-l apere public pe oligarhul din Moldova. Declarațiile sale financiare, înainte de a fi numit ambasador la Berlin, arată că în ultimul an Grenell a obținut 688.362 dolari de la Capitol Media Partners, pentru servicii de consultanță politică. Pentru cine a consultat totuși, nu e clar”, continuă autorul.

Potrivit acestuia, în lista companiilor cu care a interacționat Grenell este Arthur J. Finkelstein & Associates, care este cunoscută de serviciile de informații occidentale că are legături cu Plahotniuc.

„Aceasta este o chestiune importantă, deoarece Plahotniuc nu este doar un oligarh corupt care este acuzat în mod plauzibil că-și jefuiește țara. Este, de asemenea, un traficant de persoane, fapt confirmat de Interpol. Deși Plahotniuc nu a fost niciodată acuzat de această crimă, acest lucru nu este surprinzător, având în vedere influența pe care o deține asupra sistemului judiciar extrem de corupt din Republica Moldova”, se mai spune în articol.

În opinia autorului, Plahotniuc reprezintă unul dintre cele mai rău păstrate secrete din Europa de Est. Acțiunile sale criminale sunt bine cunoscute agențiilor de informații și de poliție din Occident.

„Dacă ambasadorul Grenell l-a apărat pe Plahotniuc pentru bani, cetățenii americani merită să știe cât de mult și de la cine”, conchide autorul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: