image
Sursa foto: Agerpres

VIDEO // Mitingul diasporei române: Doi jandarmi, bătuți cu bestialitate de protestatari

Mii de români din ţară şi din străinătate s-au mobilizat pentru a participa la mitingul de vineri din Piaţa Victoriei din București. Ei cer demisia Executivului, nemulţumiţi de modul de guvernare al social-democraţilor şi de decizile luate de aceştia privind legile justiţiei şi Codurile penale, de demiterea procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, de gafele premierului Viorica Dăncilă şi de faptul că liderul PSD, Liviu Dragnea, se află la conducerea Camerei Deputaţilor în pofida faptului că a fost condamnat la închisoare.

UPDATE 08:20

Imagini extrem de violente au fost surprinse în Piața Victoriei. Doi jandarmi, un bărbat și o femeie, au fost prinși în mijlocul unor protestatari și au fost bruscați. Imagini cu puternic impact emoțional.

Jandarmii au fost la un moment dat fugăriți de protestatari, disperați de nivelul extrem de mare de gaze lacrimogene folosite de aceștia.

Din motive încă necunoscute, cei doi jandarmi au rămas prinși în mulțime. Protestatarii au încercat să facă scut în jurul lor, însă nu au mai făcut față celor violenți.

Cei doi, un bărbat și o femeie, au fost bătuți cu bestialitate de o parte dintre protestatari.

La un moment dat, câțiva protestatari au intervenit în apărarea lor și i-au acoperit cu mâinile, apoi i-au escortat pe cei doi jandarmi într-o zonă sigură.

Armele celor doi jandarmi care au fost bătuţi în Piaţa Victoriei au fost sustrase.

Jandarmeria s-a regrupat în cele din urmă și au evacuat Piața Victoriei în forță.

UPDATE 00:13 Centrul Bucureștiului este paralizat la această oră. Toate străzile din jurul Guvernului au fost baricadate de forţe de ordine. Jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, la ora 23.00, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Scutierii au intrat în forţă în manifestanţi, atacând cu grenade cu gaze lacrimogene şi folosind tunul cu apă. Oamenii au fost luaţi prin surprindere şi au încercat să fugă pe bulevardele din jur. Cei câţiva protestari care au fost violenţi pe parcursul mitingului au ripostat la asaltul jandarmilor, aruncând cu sticle şi pietre.

Incidente au fost pe tot parcursul mitingului, până la ora 23.00 fiind asistate medical aproape 250 de persoane. Primele incidente au început în jurul orei 16 şi, de atunci, sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Instigatorii au incendiat diverse zone, au aruncat cu borduri şi cu sticle spre jandarmi. La rândul lor, aceştia au răspuns cu forţă. Zeci de protestatari nevinovaţi au ajuns la spital.

Doi jandarmi, unul dintre ei o femeie, au fost bătuţi cu bestialitate de un grup de protestatari.

UPDATE 23:12 Numărul persoanelor rănite crește alarmant: deja sunt 247 de oameni răniți în confruntări. Jandarmeria Română a anunțat că se va interveni în Piaţa Victoria pentru restabilirea ordinii publice în zona de desfăşurare a protestului. „S-au făcut somaţiile legale, se va interveni spre restabilirea ordinii publice, cele trei semnale luminoase de avertizare au fost făcute”, precizează Jandarmeria Română.

UPDATE 22:19 Numărul protestatarilor din Piața Victoriei a ajuns la 100.000, transmite presa de la București. Între timp, și în alte orașe protestează mii și chiar zeci de mii de română.

În Piața Victoriei spiritele s-au încins rău, având loc tot mai multe incidente. Jandarmii au folosit din plin gaze lacrimogene, iar circa 140 de oameni au fost răniți în confruntări.

„O bătaie generalizată, este o situație mult mai gravă. Peste tot sunt gaze lacrimogene, toată piața e plină de gaz lacrimogen, jandarmii au intrat în oameni”, transmite reporterul Digi24.

UPDATE 19:22 Numărul protestatarilor din Piața Victoriei a crescut considerabil. Totodată, au avut loc noi incidente. Mai multe persoane au încercat să rupă gardul jandarmilor, iar aceștia au rispotat din nou cu gaze lacrimogene.

Jandarmeria Română face apel către protestatari să se delimiteze de grupurile care provoacă violenţe, iar cei care vor să vină la manifestaţie sunt îndemnaţi să nu fie însoţiţi de copii. De asemenea, Jandarmeria spune că respectă în egală măsură dreptul celor care nu vor să protesteze şi anunţă că nu va ezita să restabilească liniştea ori de câte ori aceasta este tulburată.

34 de protestatari și doi jandarmi au avut nevoie de îngrijiri medicale până la această oră.

Urmăriți în direct evenimentele din Piața Victoriei:

UPDATE 17:20 După ce jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene şi au împins mulţimea care rupsese gardurile instalate, spiritele par să se fi calmat puțin. Însă mai multor persoane li s-a făcut rău, fie din cauza îmbulzelii, fie din cauza gazelor folosite de jandarmerie. Cel puțin două persoane au fost scoase de echipe SMURD din mulțime.

UPDATE 17:06 Incidente la protestul diasporei române. Între manifestanți și jandarmi au avut loc îmbrânceli, după ce o parte dintre protestatari au rupt gardurile instalate şi au alergat spre Palatul Victoria, ajungând până în faţa clădirii, unde câţiva dintre ei au aruncat cu sticle.

Potrivit jurnaliștilor români, jandarmii au folosit și gaze lacrimogene ca să oprească mulțimea și au reușit să împingă mulțimea în zona desfășurării manifestației. Aceștia au format un scut viu în apropiere de Guvern.

bb
bucureștibucurești
bucureștibucurești

Urmăriți mai jos momentul violențelor:

Oamenii, veniți din stăinătate, dar şi din alte judeţe, scandează „Hoții”, „Demisia” şi „Penalii”, purtând pancarte cu mesaje precum „PSD, ciuma roşie”, „Din Timiş, alături de diaspora”, „Jos corupţia”, „Vă vedem”, „Dorohoiu nu vă vrea”, „Fără penali în funcţii publice”, suflă în vuvuzele şi scandează „Demisia” şi „Penalii”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: