image
Sursa foto: libertatea.ro

Un medic olandez, tatăl a 49 de copii: A inseminat cu propriul material biologic zeci de femei

Jan Karbaat, care a murit în aprilie 2017, la vârstă de 89 de ani, a utilizat propriul material biologic pentru a insemina zeci de femei, care au devenit mamele a 49 de persoane, în propria sa clinică din Barendrecht, în apropiere de Rotterdam. 

Testarea ADN a fost autorizată de o instanţă din Olanda care a confirmat vineri că medicul olandez estet tatăl biologic în 49 de cazuri. Medicul a mai avut 22 de copii biologici cu cele trei soţii ale sale, ceea ce îl face tatăl a cel puţin 71 de olandezi, potrivit Agerpres.

Avocatul Tim Bueters, reprezentantul grupului căruia i s-a confirmat vineri relaţia biologică cu medicul, a declarat presei că persoanele implicate sunt ”mulţumite deoarece se pune astfel capăt anilor de incertitudine”, după ce atât Karbaat cât şi soţia sa au refuzat categoric să faciliteze efectuarea testelor temându-se, printre altele, de pretenţiile urmaşilor la moştenire.

În luna februarie, un tribunal a dat permisiunea celor interesaţi să-şi compare ADN-ul cu cel al medicului olandez prin intermediul unor articole de uz personal ale acestuia, păstrate într-un loc secret. Judecătorul a avertizat, însă, că „dacă el a utilizat propriul material seminal ca medic, fără să comunice acest lucru la acel moment, atât văduva, cât şi moştenitorii săi nu pot pretinde în prezent respectarea confidenţialităţii medic-pacient. Soţia medicului s-a opus exhumării cadavrului acestuia pentru efectuarea analizelor şi continuă să nege orice implicare. Karbaat a decedat în 2017, la 89 de ani, scrie libertatea.ro.

El a deţinut propria clinică de fertilizare in vitro, din 1980 până în 2009. În 2017, Spitalul Maasstad din Rotterdam a anunţat că va lansa o anchetă pentru a investiga scandalul legat de medicul olandez Jan Karbaat. Mamele implicate şi copiii lor au avut suspiciuni că acesta s-a folosit de propria spermă pentru a fertiliza ovulele pacientelor, medicul declarând chiar el în interviuri că a conceput 60 de copii.

Într-un interviu acordat în 2016, Karbaat a explicat că a amestecat lichidul seminal de la mai mulţi donatori pentru a creşte şansele pacientelor de a rămâne gravide. Însă, el a refuzat să fie supus testelor ADN pentru verificarea suspiciunilor şi a declarat că plângerile vin din partea unor ”mame nemulţumite de rezultatul” inseminării.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: