image
Sursa foto: jurnal.md

Andrei Năstase, la Secretele Puterii: După ce Berdilo a invalidat alegerile, Ceban a cerut ca el să rămână primar

Andrei Năstase, copreședintele Blocului ACUM și candidat la funcția de primar al capitalei, a vorbit în cadrul emisunii Secretele Puterii de la Jurnal TV despre situația din alianța de guvernare, concursul de selectare a procurorului general, activitatea pe care a avut-o acesta în fruntea MAI, precum și despre alegerile din 3 noiembrie.

Andrei Năstase a declarat că „de mult timp” nu au mai avut loc întâlniri în formatul liderilor alianței de guvernare, cu participarea președintelui Dodon, a premierului Sandu, a spicherului Grecianâi și a sa.

Vorbind despre posibile remanieri în Guvern, dorite de șeful statului, Andrei Năstase a spus că acestea nu se vor face „după cum vrea unul sau altul”.

„Ministerele nu se partajează după dorințele unora sau ale altora sau a unui soi de șantaj, așa cum s-a întâmplat în ultimul timp”, a declarat Năstase

Întrebat dacă în cazul în care câștigă alegerile pentru funcția de primar, Ministerul de Interne va reveni socialiștilor, Năstase a spus că acest lucru nu se va întâmpla.

„Acolo va veni un specialist. Un om care a demonstrat deja. Va fi un om care va face în continuare ordine, cu care vom colabora și la nivel de Primărie în interesul cetățenilor”, a precizat președintele Platformei DA.

În cadrul emisiunii a fost abordat și subiectul concursului pentru funcția de procuror general, care a stârnit controverse după ce comisia de la Ministerul Justiției a desemnat patru candidați din care CSP urmează să fie ales unul singur.

Moderatorul l-a întrebat pe Năstase cum este posibil ca Alexandr Stoianoglo și Vladislav Gribincea, despre care se discuta încă din luna iulie că ar fi favoriții a două dintre componentele care formează actuala guvernare, se numără și printre cei desemnați de campanie. În replică, Năstase a spus că printre cei care au acces mai departe nu se numără „preferatul” său.

Năstase a fost întrebat și dacă Olesea Stamate, ministrul Justiției, criticată după desfășurarea concursului, este înaintată de către Platforma DA și cum comentează petiția online prin care i se cere demisia. El a spus că Stamate a fost agreată de către Blocul ACUM și că „nu e bine să ne grăbim” cu solicitări de demisie.

Pe de altă parte, el a apreciat activitatea procurorului general interimar, Dumitru Robu, care susține că i-a „depășit așteptările”.

S-a discutat și despre activitatea lui Năstase în cadrul MAI, fiind abordat cazul lui Marin Maxian, care și-a dat demisia din funcția de șef al Inspectoratului Național de Patrulare după schimbarea puterii, ca ulterior să primească o nouă funcție în minister. Întrebat de ce un om precum Maxian, care s-a remarcat încă în aprilie 2009, numărându-se printre cei care au participat la reținerea unor tineri și jurnaliști, ulterior fiind loial regimului Plahotniuc, este mutat dintr-o funcție în alta și nu demis, Năstase a spus că „trebuie respectată legea”.

El a dezvăluit și că fost recent la judecătorie pentru a ridica dosarul care a stat la baza invalidării mandatului său de primar, acolo unde într-un birou a întâlnit-o pe Rodica Berdilo.

„A schițat un zâmbet când am intrat în acel birou. Nu știu ce i-a dat în cap”, a declarat Năstase când a fost întrebat de ce crede că judecătoarea nu a fost sancționată pentru decizia din 2018, care s-a dovedit a fi ilegală, sau dacă nu se teme că se poate întâmpla ca vreun astfel de judecător să procedeze la fel și în 2019.

Năstase a spus că documentele pe care le-a ridicat demonstrează că Ion Ceban, contracandidatul său de anul trecut și de duminica viitoare, stă la baza anulării mandatului.

„La 7 iunie, un judecător pe nume Dan Sîrbu spune nu, nu se poate de constatat că Năstase a încălcat legea. După asta Ceban merge la Curtea de Apel, pe scenariu, și acolo obține ceea ce și-a dorit. Constatarea faptului că eu aș fi încălcat legea. Iată aici dovada. După ce Berdilo a invalidat alegerile, știți ce a cerut Ceban? Cere ca el să rămână primar. Aceste lucruri vor ajunge într-o bună zi pe masa unui procuror general. Iar cei care se fac vinovați de asta vor răspunde”, a mai spus Năstase.

Vorbind despre Turul II al alegerilor, Năstase a spus că a avut discuții cu candidații de dreapta din primul tur și că mizează la 3 noiembrie și pe voturile acestora.

Andrei Năstase a spus și că în cazul în care va deveni primar, Chișinăul se va bucura de susținerea financiară a unor parteneri din România și Uniunea Europeană. Mai mult, el a promis și că în 4 ani de mandat va obține „cel puțin 500 de milioane de euro” finanțare în plus față de bugetul capitalei.

„Avem modele implementate cu succes la Oradea, Cluj, Timișoara, Arad, pe care le vom implementa și la Chișinău. Ne vom bucura de susținerea tuturor primarilor PNL din România”, a declarat candidatul blocului ACUM.

Noutăţile partenerilor

comentarii: