image
Sursa foto: Tribuna.md

Ruslan Verbițchi: Trebuie să ne mobilizăm ca niciodată, dacă ne dorim cu adevărat să izbutim

Ruslan Verbițchi, președintele OT din sectorul Râșcani din capitală a Platformei Demnitate și Adevăr, candidează în circumscripția numărul 29 la alegerile parlamentare din 24 februarie din partea Blocului Electoral ACUM.

Ruslan Verbițchi a fost unul dintre cei mai laborioși activiști civici în cadrul protestelor masive din 2015, mai târziu înregimentându-se plenar în formațiunea politică Platforma DA. Despre activitatea sa politică el a vorbit în cadrul unui interviu pentru TRIBUNA.

T.: Anul trecut s-a vorbit mult în presă despre reținerea Dvs. la vama Palanca cu plasarea ulterioară în arest la domiciliu pe teritoriul Ucrainei. A fost, probabil, unul din momentele acelea despre care nu vrei să-ți amintești, dar, totuși, în ce măsură v-a afectat sau, poate v-a fortificat, acel incident?

R.V.: Probabil, acea făcătură de speță joasă a slugoilor lui Plahotniuc, care au pus în aplicare (de altfel, foarte prost) scenariul conform căruia eu aș face contrabandă cu armament, a fost pentru mine o provocare, în urma căreia mi-am evaluat foarte serios capacitatea de a face față greutăților, de a rezista, de a nu ceda în fața obstacolelor. Și acum uneori parcurg în minte firul evenimentelor și mi se pare că e de domeniul SF. De la bun început a fost cât se poate de evident că vameșii erau la curent cu înscenarea și toată procedura de verificare a fost extrem de ciudată. Cutiile cu cartușe mi-au fost plasate sub autoturism, probabil în Moldova, dar a durat toată scena de control vamal vreo două ore și mi-am dat seama că vameșii știu exact ce caută, dar nu prea găsesc. A fost un coșmar, dar l-am depășit cu demnitate și eu, dar și soția mea, Rodica. Sunt o persoană extrem de determinată și toată povestea asta m-a făcut să-mi doresc și mai mult să schimbăm radical situația din Republica Moldova. Genul acesta mafiot, banditesc de hărțuire a oponentului trebuie să dispară categoric din instrumentarul politic. Vreau să trăiesc într-o țară civilizată și voi face tot ce pot pentru ca să-mi ating acest scop.

T.: Platforma DA deseori susține că, înainte de protestele anunțate de opoziție, se intensifică presiunile asupra reprezentanților săi …

R.V.: Da, păi și cazul meu s-a întâmplat înainte de un mare protest planificat pe 26-27 august 2018 la Chișinău. Iar cazul strigător la cer al colegului nostru Gheorghe Petic, liderul OT din Ungheni, s-a întâmplat în ajunul campaniei electorale din acest an, pentru a-l împiedica să candideze în circumscripția sa și pentru a-l pedepsi pentru dezvăluirea schemelor de contrabandă cu țigări în proporții incredibile. Răpirea lui Gheorghe în plină stradă și punerea în arest în baza unor învinuiri absurde de viol nu este altceva decât o manifestare hidoasă a disperării acestui regim penibil. Ceea ce mă neliniștește acum este faptul că Gheorghe este în continuare închis, iar starea lui se înrăutățește de la o zi la alta și, după cum spun avocații, îi este îngrădit dreptul la tratament medical și chiar se încearcă suprimarea lui fizică. Iată ce a ajuns Republica Moldova – o fundătură cu instituții captive, în care există deținuți politici! Și asta se întâmplă în Europa secolului XXI!

T.: Credeți că această situație poate fi redresată? Ce ar trebui să se întâmple ca Republica Moldova să-și revină și să devină un stat de drept?

R.V.: Această situație nu doar poate, ci trebuie redresată! Așa nu se mai poate, pur și simplu. Iar ceea ce trebuie să se întâmple, se va întâmpla: oamenii vor ieși masiv la vot și vor vota corect, adică pentru Blocul Electoral ACUM. Vreau să vă spun că împreună cu echipa de la Râșcani, cu toți cei din ACUM, facem tot ce ne stă în puteri ca să reușim, să convingem oamenii să iasă din hibernare și să participe la această luptă decisivă pentru Republica Moldova. Este foarte important să se voteze masiv. Puterea e destul de speriată și hărțuiește opoziția la modul cel mai direct și fără scrupule. Exemplu proaspăt este și  contestația depusă de Partidul Democrat pentru că, vezi Doamne, Andrei Năstase a îndemnat diaspora să voteze în cadrul scrutinului din februarie în perioada premergătoare campaniei electorale propriu-zise. Dacă ar fi să fie lege în țara asta atunci Plahotniuc, Dodon și Șor ar fi trebuit să aibă contestații cu duiumul, la câte pomeni electorale fac, la câți bani cheltuiți ilegal în scopuri electorale nu au declarat și tot așa. Abuzurile zilnice ale lor sunt ignorate în mod constant, nu le vede nimeni! Dacă guvernarea intenționează să-l scoată pe Andrei Năstase din cursa electorală sau dacă intenționează să repete scenariul din alegerile locale de anul trecut, consecințele vor fi extrem de grave. Alegerile pot să nu fie recunoscute de către lumea civilizată, de care în general vom fi izolați și reacția dură a statelor membre UE, a SUA, a instituțiilor financiare internaționale, a Consiliului Europei, a CEDO. Vreau să spun că situația e critică, tocmai de aceea trebuie să ne mobilizăm ca niciodată, dacă ne dorim cu adevărat să izbutim. Cu o majoritate parlamentară se pot face multe lucruri bune și în scurt timp.

T.: Activitatea politică, probabil vă ia mult timp, dle Verbițchi. Cum reușiți să le împăcați pe toate: muncă, familie, activitate politică?

R.V.: Reușesc. Reușesc pentru că activitatea politică face parte integrantă din stilul meu activ de viață. Iar serviciul pe jumătate e un serviciu comun pentru mine și soția mea – îi administrez SRL-ul. Și să știți că o fac cu foarte multă plăcere, pentru că ceea ce face ea este mai mult pasiune decât efort. Rodica este designer de vestimentație și are un stil care o definește perfect și care poate fi încadrat în genul ethno-rock. E o mare iubitoare de portul românesc și colecționează ii veritabile, de mare valoare. Mă încântă pur și simplu ceea ce face ea și o ajut cu cea mai mare plăcere și din toată inima. Pe de altă parte ea și fetițele mele mă motivează mereu să lupt pentru ca familia mea cu toate micile și marile noastre plăceri, să aibă un viitor prosper ACASĂ, aici, în Republica Moldova. Și mai am un vis…

T.: Ni-l împărtășiți și nouă?

R.V.: Da, nu e niciun secret aici. Mi-aș dori foarte mult să mă pot realiza profesional la adevărata valoare a studiilor mele aici, ACASĂ. De formațiune profesională sunt inginer-tehnolog, am licență în tehnologia construcției de mașini și sunt specializat în proiectarea asistată de calculatoare în construcția de mașini. În Moldova nu există pur și simplu oferte pentru asemenea profil, dar știu că odată cu schimbarea, odată cu demararea unei modernizări reale a țării mele, odată cu dezvoltarea industriilor de producție, eu voi valorifica din plin aptitudinile mele profesionale. Pentru asta lupt – să existe în Moldova locuri de muncă pentru toți tinerii care fac studii serioase, care se îngrijesc de creșterea lor profesională, care vor să se realizeze, să prospere, să se dezvolte personal și să nu fie nevoiți să plece în străinătate pentru asta.

T.: Vă mulțumim.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: