image
Sursa foto: captură video

Cronica urii habotnicului Ghenadie Văluță și serviciile sale pentru Igor Dodon

Ghenadie Văluță, preotul fundamentalist, care îi consideră „draci” pe cei de alte confesiuni și de altă orientare sexuală, care a blamat-o public pe Maia Sandu pentru faptul că este necăsătorită și care a publicat un selfie unde apare zâmbind cu o bătrână muribundă, a legat duminică seară un câine de autoturismul său și l-a târât pe asfalt. Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove nu face altceva decât să regrete.

Văluță a ajuns în atenția opiniei publice, începând cu 2010, în contextul implementării pachetului de legi necesar pentru obținerea regimului liberalizat de vize cu Uniunea Europeană.

Una dintre primele ieșiri publice pe care le-a avut clericul a fost în cadrul acțiunii organizate de fostul demnitar Valeriu Pasat, care avea drept scop predarea religiei în școală. Misiunea fostului ministru al Apărării și director al Serviciului de Informații și Securitate era să introducă, pe calea unui referendum, de la 1 septembrie 2010, studierea obligatorie a „Bazelor Ortodoxiei” în învăţământul secundar din Republica Moldova.

Cei care au susținut ideea referendumului cu pricina călcau în picioare realizările şcolii moldoveneşti de la 1990 încoace – libertatea de expresie, stimularea imaginaţiei, varietatea interpretărilor ştiinţifice, tehnologice şi artistice, precum şi toleranţa naţională, religioasă şi culturală –, inoculând ideea că doar o şcoală în care se predă „bazele ortodoxiei” ar putea să moralizeze societatea moldovenească şi să atenueze tensiunile interetnice.

Îi consideră pe cei de alte confesiuni „niște draci”

Adevăratul obiectiv al acestei mișcări, susținută fervent de Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove, a ieșit la iveală ulterior, în timpul dezbaterilor privind înregistrarea cultului islamic în Republica Moldova. Ghenadie Văluță, împreună cu episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, a făcut declarații împotriva înregistrării islamului în Republica Moldova, spunând că musulmanii că ar prezenta pericol pentru securitatea cetățenilor moldoveni. Înregistratea cultului islamic în Republica Moldova era o condiție pentru obținerea regimului liberalizat de vize cu Uniunea Europeană.

Cel mai activ s-a manifestat Văluță în controversele despre drepturile comunității LGBT în Republica Moldova. În 2015, în timpul unei emisiuni la Publika, preotul a stropit-o cu agheasmă pe activista Angela Frolov, afirmând în instanță că a făcut acest lucru la solicitarea moderatorilor emisiunii, în special a lui Cristian Tăbără, pe care îl consideră om religios și teolog.

În timpul aceleiași emisiuni, Văluță a declarat că persoanele „de orientare sexuală homosexuală” și cele care împărtășesc alte convingeri religioase sunt niște „draci”, „o întruchipare a spirirului rău”. Pentru același Văluță, credincioșii care nu acceptă practicile sale religioase sunt de asemenea „niște draci”.

În același an, Văluţă a fost oprit să săvârșească cele sfinte de către Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove pentru că a „instigat la vrajbă, ură, clevetire”.

La începutul lunii iulie curent, Văluță a fost obligat de Curtea Supremă de Justiţie să își ceară scuze public de la reprezentanții comunității LGBT și să achite 12.000 de lei sub formă de prejudiciu moral, inclusiv cheltuieli de judecată. Văluță a fost găsit vinovat de instigare la discriminare pe criteriul orientare sexuală și convingeri, deoarece a stropit-o cu agheasmă pe activista LBGT Angela Frolov de la centrul Genderdoc-M.

Simpatia și sprijinul pentru Dodon

Ghenadie Văluță, președinte al organizației obștești „Pro Ortodoxia”, a sponsorizat campania liderului socialiștilor cu aproape 50.000 de lei. Contactat telefonic atunci de Centrul de Investigații Jurnalistice, preotul a subliniat că donațiile făcute de el personal și de organizația pe care o conduce sunt și mai mari.

„Sunt bani personali, de la trei cumetrii, nuntă, am apartament pe care îl dau în chirie în Chișinău. Eu locuiesc în Anenii Noi, în curtea bisericii, mai am niște activități, fac literatură religioasă, nu mor de foame. În cadrul activității electorale, am distribuit cărți de învățătură duhovnicească în numele PSRM-ului, transport, ziare. În campania electorală, am distribuit peste o mie de broșuri, cărți de rugăciuni la zece lei bucata. Cărțile astea erau un fel de cadou la întâlnirile lui în teritoriu. Am dat și iconițe chiar de la noi de la biserică. Toate aceste donații pot să depășească suma de 49.800 de lei”, a subliniat Văluță, pentru sursa citată.

El a mai spus că are aceleași scopuri ca obiectivele declarate ale liderului PSRM, Igor Dodon, să apere valorile și morala creștină. Preotul a mai afirmat că a avut de suferit de pe urma unor decizii ale Maiei Sandu, în calitate de ministru al Educației. „Eu personal, după 15 ani de predare într-un liceu din Anenii Noi, după decizia ei că în faza liceală se exclude religia, nu mai predau”, s-a arătat nemulțumit slujitorul bisericii.

Ghenadie Văluță l-a însoțit în august 2016, alături de mai mulți activiști socialiști, pe Igor Dodon într-o călătorie la Muntele Athos.

Împreună cu episcopul Marchel, același Văluță a blamat-o public pe Maia Sandu pentru faptul că este necăsătorită. Într-o conferință de presă, Ghenadie Văluță, a spus că „non-familiștii” nu au dreptul moral să îi judece pe „pro-familiști”.

Selfie cu o muribundă

La începutul anului curent, Văluță a publicat pe rețelele de socializare o fotografie în care apare cu o muribundă, spunând următoarele: „Și această bătrânică, aflată în gura morții, s-a bucurat mult de preotul cu Sfânta Aghiasmă, ca să o sfințească de botezul Domnului”.

Mitropolia Moldovei a menționat că „regretă enorm” fapta lui Ghenadie Văluță, dar nu are de gând să convoace vreo ședință ca să discute cazul. Într-un comunicat de presă difuzat luni Mitropolia Moldovei a insistat că Văluță nu ar fi avut de gând să omoare câinele, ci numai să îl scoată din sat, unde mai mulți copii ar fi fost mușcați de câinii fără stăpân.

Cruzimea față de animale se pedepsește cu amendă în valoare minimă de 25.000 de lei, cu muncă neremunerată în folosul comunității sau cu închisoare de până la un an. În cele din urmă, clericul a fost oprit să oficieze serviciul divin.

Jurnal de Chișinău

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: