image
Sursa foto: Jurnal.md

BNM a aprobat un nou regulament cu privire la expunerile mari

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat un nou regulament cu privire la expunerile mari, precum și modificări la Regulamentul privind tranzacțiile băncilor cu persoanele afiliate.

Aceasta înseamnă că băncile vor avea posibilitatea să aloce mai multe fonduri pentru finanțarea proiectelor agenților economici prin credite bancare, concomitent încadrându-se în limitele reglementate. În același timp, noul regulament va stimula băncile să creeze produse bancare noi și atractive pentru economia reală, susțin responsabilii de la BNM.

Modificările în Regulamentul cu privire la tranzacțiile băncii cu persoanele sale afiliate transpun aceeași modalitate de calcul a valorii expunerilor ca și pentru expunerile mari.

Totodată, au fost perfecționate caracteristicile de identificare a persoanelor afiliate de către Banca Națională în cadrul activității de supraveghere, cu scopul de a evita calificarea neîntemeiată a afiliaților.

„Amendamentele au fost posibile datorită faptului că sectorul bancar a devenit unul stabil și rezilient. În procesul de aprobare, ambele regulamente au fost consultate cu sectorul bancar și partenerii de dezvoltare”, precizează BNM

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: