image
Sursa foto: flickr.com

Decizia Curții: Rămâne OBLIGATORIE vaccinarea copiilor pentru admiterea în instituții educaționale

Copiii nevaccinați nu vor putea fi admiși, în continuare, în colectivități și instituții educaționale și de recreere.

O hotărâre în acest sens a fost emisă astăzi de Curtea Constituțională. Magistrații au decis că prevederile legii privind obligativitatea vaccinării sunt constituționale.

Sesizarea a fost depusă la Curte de socialistul Vladimir Odnostalco care a cerut abrogarea legii din 2009 privind obligativitatea vaccinării.

În opinia deputatului PSRM, prevederile acestei legi sunt discriminatorii, în condițiile în care mai mulți copii nu frecventează instituțiile de învățământ pentru faptul că au refuzat să fie vaccinați împotriva rujeolei.

Magistrații de la Curtea Constituțională au decis însă că prevederile contestate sunt legale, iar vaccinarea copiilor rămâne obligatorie „în măsura în care nu există contraindicații medicale argumentate”.

Curtea a subliniat că refuzul vaccinării unui copil în privința căruia nu există contraindicații în acest sens nu atrage doar interdicția legală de admitere a acestuia în colectivități și în instituțiile educaționale și de recreere, ci și riscul îmbolnăvirii lui. Afectarea sănătății acestuia manifestă efecte negative și în privința altor drepturi ale sale.

„Revendicările părinților care vor ca copiii lor nevaccinați și care pot fi vaccinați să poată participa la viața socială a comunității, prin admiterea în colectivitățile și în instituțiile educaționale și de recreere, au o pondere importantă, însă care nu depășește ponderea protecției sănătății unor persoane inocente”, se spune în decizia Curții care este una definitivă și nu poate fi supusă nici unei căi de atac.

Amintim că la sfârșitul lui august, în Republica Moldova a fost declarat cod portocaliu de rujeolă. În perioada 1 ianuarie - 24 septembrie 2018, au fost înregistrate 293 de cazuri confirmate de rujeolă. O creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri a fost atestată în luna august, fiind înregistrate 239 de cazuri confirmate.

Datorită faptului că în octombrie s-a înregistrat un singur caz de rujeolă, față de luna septembrie - 19 cazuri, precum și datorită faptului că numărul de vaccinări contra rujeolei a crescut, acoperirea vaccinală pe țară fiind de 95%, codul a fost revizuit la galben.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: