image
Sursa foto: revistafibra.info

Precizările Vaticanului: Încetarea agresiunii ruseşti este prima condiţie pentru pacea în Ucraina

Prima condiţie pentru orice negocieri menite să pună capăt războiului din Ucraina este ca Rusia să înceteze agresiunea, a declarat marţi, într-un interviu acordat unui ziar, secundul Papei Francisc, relatează Reuters și News.ro.

Cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, a declarat marţi pentru cotidianul Corriere della Sera că Vaticanul face presiuni pentru încetarea focului şi că "în primul rând ar trebui ca agresorii să fie cei care încetează să mai tragă".

Ministerul ucrainean de Externe l-a convocat luni pe nunţiul papal pentru a-şi exprima "dezamăgirea" faţă de comentariile anterioare ale lui Francisc, potrivit cărora Ucraina ar trebui să "arate curajul steagului alb" şi să deschidă negocieri cu Rusia pentru a pune capăt războiului de doi ani.

Comentariile Papei Francisc, făcute într-un interviu înregistrat luna trecută, dar difuzat abia sâmbătă, au declanşat reacţii foarte diferite din partea NATO şi a Moscovei. Kremlinul a declarat că apelul papei de a pune capăt războiului este "destul de uşor de înţeles", dar şeful alianţei militare occidentale a spus că nu este momentul să se vorbească despre "capitulare".

Încercând să dezamorseze situaţia şi să clarifice remarcile Papei Francisc, cardinalul Parolin a declarat că suveranul pontif a vrut "să se creeze condiţiile pentru o soluţie diplomatică în căutarea unei păci corecte şi durabile". Pentru a face acest lucru, Parolin a spus că este "evident" că ambele părţi trebuie să vină la masa negocierilor, iar prima condiţie trebuie să fie aceea de "a se pune capăt agresiunii".

Lăsând clar să se înţeleagă că el consideră Rusia agresorul, Parolin a spus că "războiul declanşat împotriva Ucrainei nu a fost efectul unui dezastru natural", ci al unor alegeri făcute de oameni. "Aceeaşi voinţă umană care a provocat această tragedie are şi posibilitatea şi responsabilitatea de a lua măsuri pentru a-i pune capăt şi pentru a deschide calea către o soluţie diplomatică", a punctat el în interviul pentru Corriere della Sera.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: