image
Sursa foto: Profimedia

Victoria Ucrainei în război va pune capăt separatismului transnistrean; Opinii

Victoria Ucrainei în război va oferi posibilitatea reglementării diferendului transnistrean. O spune istoricul Octavian Țîcu, potrivit căruia după ce ucrainenii își vor elibera teritoriile de sub ocupație rusească, Kievul nu va mai tolera enclave separatiste în coastele țării. În același timp, expertul IDIS Viitorul Igor Munteanu spune că eșecul Rusiei în regiunea Harkov a demonstrat cât de slab dotată și nepregătită este armata rusă, iar victoria în acest război nu poate fi decât a ucrainenilor, notează IPN.

Expertul Igor Munteanu spune că succesele înregistrate de armata ucraineană în ultimele zile, denotă o epuizare morală a militarilor ruși și spulberă mitul supremației militare a Rusiei, care era considerată drept a doua cea mai puternică armată a lumii.

„Federația Rusă a pierdut acest război din punct de vedere moral, chiar din prima zi când s-a pornit la acest măcel fratricid împotriva ucrainenilor. Toate planurile au fost bazate pe niște premise eronate, e vorba atât de iluziile lor că vor fi așteptați cu flori, cât și de speranța lor că vor fi mulți care se vor vinde în primele zile ale invaziei. Ucrainenii au avut vitejia de a-și stabili corect strategia de apărare. Președintelui Zelensky de 6 ori i s-a propus să plece în străinătate ca să formeze un Guvern în exil, iar Zelensky a refuzat aceste oferte și a devenit un simbol al luptei contra invadatorilor și a dat un model de maturitate politică. Ofensiva din ultimele zile pe care o salutăm și ne dorim ca ucrainenii să se bucure de toată victoria, arată că armata Federației Ruse nu este atât de puternică pe cât o consideram, e plină de disfuncționalități și corupție. Armata rusă va suferi o înfrângere, dacă nu în următoarele zile, peste 6 luni, un an, pentru că Rusia luptă contra unui model de civilizație”,

a spus expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

În același timp, istoricul Octavian Țîcu spune că perioada de iarnă ar putea încetini victoriile obținute de armata ucraineană. Potrivit lui Țîcu, o victorie rapidă a Ucrianei în război, va oferi oportunitatea reglementării definitive a conflictului transnistrean.

„Acțiunile Rusiei ascund pe de o parte frica lui Putin, pe de altă parte ambiția lui imperială. Ce se întâmplă în Ucraina este pentru Putin o acțiune de viață și de moarte. De finalitatea acestui război depinde și viitorul Republicii Moldova. Dacă Ucraina reușește să învingă în acest război, lucru de care nu mă îndoiesc, doar că asta necesită timp, situația din Ucraina ar putea semăna cu cea din Georgia și Republica Moldova, în sensul unor entități înghețate care nu vor permite Ucrainei să devină membru UE și NATO. Varianta fericită pentru noi este victoria în război, care ar pune capăt separatismului transnistrean, printr-o acțiune militară care va fi asumată de comun acord”,

a spus istoricul Octavian Țîcu.

În ultimele zile armata ucraineană a reușit eliberarea unei părți considerabile a teritoriilor aflate sub ocupația rusă. După eșecul suferit în regiunea Harkov, Rusia a atacat mai multe obiective de infrastructură civilă, centrale termice și electrice, lăsând mii de oameni fără căldură și electricitate.

Noutăţile partenerilor

comentarii: