image
Sursa foto: privesc.eu

Irish Times: Proteste în stradă și critici din partea UE și SUA; Opoziția din RM cere sancțiuni pentru liderii dictaturii

Protestele de la Chișinău au atras din nou atenția jurnaliștilor irlandezi. „Opoziția din Moldova cere sancțiuni pentru liderii dictaturii” titrează cotidianul Irish Times, cu referire la vizita Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase la Strasbourg pentru a se întâlni cu oficialii UE și a le aduce la cunoștință revendicările miilor de oameni care au protestat duminică, 1 iulie, în Piața Marii Adunări Naționale.

Irish Times scrie că opoziția pro-occidentală de la Chișinău cere UE să impună sancțiuni liderilor pe care îi acuză că transformă țara într-o „dictatură”, ca urmare a deciziei controversate privind anularea alegerilor din Chișinău.

Mii de moldoveni au protestat împotriva deciziei instanței supreme de a anula victoria luptătorului anti-corupție, Andrei Năstase, din cauza unor presupuse agitații electorale, iar UE și SUA au denunțat hotărârea.

Protestatarii cred că judecătorii au acționat conform ordinelor primite de la oligarhul Vlad Plahotniuc, care conduce Partidul Democrat și care este considerat conducătorul de facto al Republicii Moldova.

Plahotniuc a criticat de asemenea decizia instanței, insistând în același timp asupra faptului că guvernul nu se poate amesteca în treburile juridice, însă opozanții spun că el și aliații săi distrug principiile statului de drept înaintea alegerilor parlamentare din toamnă.

„Situația este dramatică, pentru că pentru prima dată rezultatele alegerilor au fost invalidate, în ciuda faptului că au fost considerate libere și corecte de către observatorii naționali și internaționali”, o citează jurnaliștii irlandezi pe Maia Sandu.

„Aici avem o situație de dictatură, în care o persoană fără funcție publică a reușit să surprindă toate instituțiile statului și le folosește pentru a-și pune în aplicare deciziile ilegale", a mai spus Maia Sandu.

Maia Sandu și Andrei Năstase au călătorit luni la Strasbourg pentru a se întâlni cu oficialii UE, inclusiv cu comisarul pentru extindere, Johannes Hahn, și cu liderii Partidului Popular European, blocul de centru-dreapta care include Fine Gael, partidul de guvernare din Irlanda.

Irish Times amintește că UE și SUA au cerut cu fermitate Moldovei să confirme rezultatele alegerilor, însă Maia Sandu a spus că „guvernanții par să ignore aceste declarații, deci este nevoie de acțiune".

Președinta PAS a precizat că la Strasbourg vor solicita interdicții de călătorie în UE împotriva lui Plahotniuc și a aliaților săi, care s-au prezentat drept paravan pentru UE împotriva influenței rusești.

„Sperăm că oamenii din Vest vor înțelege jocul pe care acești băieți îl joacă, conducând țara în modul în care regimul Putin își conduce țara, spunând că protejează Moldova de Rusia , a menționat Maia Sandu.

Zeci de mii de persoane au protestat duminică la Chișinău și există o resentiment profund față de politicienii din cea mai săracă țară din Europa, care este afectată de emigrația în masă și de un flagel al corupție la scară largă, care în 2014 s-a soldat cu o fraudă bancară de 1 miliard de dolari.

Maia Sandu a mai declarat pentru jurnaliștii irlandezi că o alianță între partidul său și Platforma DA, condusă de Andrei Năstase, ar putea câștiga alegerile parlamentare dacă scrutinul va fi liber și corect.

Noutăţile partenerilor

comentarii: