image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Raport al SUA privind exploatarea copiilor prin muncă: R. Moldova a înregistrat progrese în eradicarea acestui fenomen

Departamentul Muncii al Statelor Unite ale Americii a publicat Raportul privind Cele Mai Grave Forme de Exploatare a Copiilor prin Muncă pentru anul 2022, care arată o îmbunătățire a eforturilor Republicii Moldova în acest domeniu.

Raportul din 2022 menționează noua legislație a Republicii Moldova care a restabilit posibilitatea inspectorilor de muncă de a efectua inspecții neanunțate la fața locului. Aceste inspecții reprezintă un aspect critic al progresului Republicii Moldova în direcția eliminării celor mai grave forme de muncă a copiilor și sunt conforme cu standardele Organizației Internaționale a Muncii și UE.

Guvernul Republicii Moldova a reactivat și Consiliul Național pentru Protecția Drepturilor Copilului, a stabilit un nou Program Național pentru Protecția Copilului și a semnat un ordin comun între Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației și Cercetării pentru a identifica și a ajuta copiii expuși riscului de exploatare prin muncă.

„Acest statut îmbunătățit demonstrează că eforturile Moldovei de a combate exploatarea prin muncă a copiilor au un impact substanțial, iar Statele Unite sunt mândre să fie partener în aceste eforturi continue”, se arată în raport.

Documentul prezintă, de asemenea, recomandări specifice pentru continuarea eforturilor Moldovei în anul următor.

Raportul se axează pe eforturile țărilor din întreaga lume de a elimina cele mai grave forme de exploatare a copiilor prin muncă, prin implementarea legislației, mecanismelor de aplicare a legii, politici și programe sociale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: