Conform studiului publicat în Antarctica Science, în prezent au mai rămas 200.000 de pinguini. Pinguinii regali nu sunt o specie care migrează, deşi adulţii pot rămâne pe ocean chiar şi câteva zile în căutarea hranei. Motivul declinului coloniei din Île aux Cochons este însă un mister. „Este complet neaşteptat, dar semnificativ deoarece colonia reprezintă o treime din pinguinii regali aflaţi pe întreaga planetă”, a declarat autorul studiului, Henri Weimerskirc, ecologist din cadrul Centre for Biological Studies din Chize, Franţa, scrie Descopera.

Schimbările climatice ar putea fi unul dintre factori

În 1997 a avut loc un fenomen meteorologic extrem, El Nino care a ridicat temperaturile de la suprafaţa oceanului Indian. Astfel peştii şi alte vietăţi marine cu care se hrănesc pinguinii regali s-au refugiat în zone în care aceştia nu aveau acces. „Acest lucru a dus la un declin al populaţiei şi o scădere a numărului de împerecheri”, a declarat Weimerskirc.

El Nino sunt fenomene ciclice ce au loc o dată la şapte ani, însă pot fi amplificate de către încălzirea globală.

În cadrul studiului Weimerskirc şi echipa sa susţin că amplificarea acestor fenomene ar putea face ca arhipelagul Iles Crozet să nu mai poară fi locuit de pinguini regali. De asemenea este posibil ca şobolanii, şoarecii şi pisicile să fii ajuns într-un anumit fel pe insulă.