Cercetătorii au analizat probele de sânge prelevate de la opt astronauţi ce au efectuat misiuni în spaţiu cu o durată de aproximativ şase luni, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Cercetătorii au descoperit un impact negativ semnificativ asupra „ucigaşului natural”, globulele albe ce distrug cancerul, scrie descoperă.ro.

„Atunci când am comparat probele obţinute în timpul călătoriei în spaţiu cu cele anterioare zborului, am descoperit că funcţiile globulelor albe scad în timpul zborului în spaţiu”, a declarat autorul studiului Richard Simpson. Acest lucru ar putea reprezenta o problemă pentru astronauţi şi planificarea viitoarelor misiuni.

„Cancerul reprezintă un risc major pentru astronauţi în timpul zborurilor îndelungate din cauza expunerii la radiaţii”, a declarat Simpson.

Globulele albe „sunt foarte importante şi în distrugerea celulelor cu infecţii virale”, a adăugat el. „Atunci când te afli pe Staţia Spaţială, mediul este foarte steril, aşadar nu te poţi îmbolnăvi, problema este reprezentată de virusurile care se află deja în corpul astronauţilor”, a afirmat Simpson.

Pe de altă parte, stresul poate reprezenta un alt factor important în descoperirea realizată de Simpson şi colegii săi. Astronomii aflaţi la primele misiuni în spaţiu prezentau o reducere mai mare a funcţiilor globulelor albe decât veteranii spaţiului.