image
Sursa foto: facebook/Anatol Șalaru

Cu ce se va ocupa Șalaru, după ce s-a lăsat de partid? „Neutralitatea noastră costă, la fel ca și independența”

Anatol Șalaru, președintele interimar al Partidului Unității Naționale, a anunțat ieri că se retrage în politică pentru a lupta contra războiului hibrid al Rusiei în R. Moldova. El a explicat pentru Jurnal.md cu ce anume se va ocupa în continuare și în mâinile cui a rămas partidul condus altădată de istoricul Octavian Țâcu.

Fostul ministru al Apărării Anatol Șalaru, cunoscut și ca unul dintre liderii mișcării de renaștere națională de la începutul anilor ‘90, a ieșit din politică pentru a se implica într-un proiect cu privire la securitatea regională, alături de alți experți din R. Moldova, Ucraina și România. El susține că atât guvernarea de la Chișinău, cât și mass-media, ar trebui să renunțe la teama de a-și apăra independența și neutralitatea și să ia parte la combaterea războiului hibrid și a propagandei rusești în țara noastră.

Până recent, autoritățile noastre aveau o singură preocupare - să nu-i supere pe ruși. Iar amenințarea numărul unu pentru ei era corupția. Dar de ceva timp, guvernul nostru a început să vorbească și a recunoscut că cea mai mare amenințare pentru R. Moldova este Rusia. Acest lucru este foarte important, căci atunci când cetățenii simpli nu înțeleg ce se întâmplă în jur, atunci vorbește propaganda rusă. De aceea este necesar ca toți cei care pricep cum stau lucrurile și au un cuvânt de spus să se implice. Rusia are un interes foarte mare să păstreze controlul asupra Moldovei, chiar dacă pierde războiul cu Ucraina. Pentru că Ucraina și NATO nu vor intra niciodată în Rusia, ea va rămâne și politica ei externă nu s-a schimbat niciodată”, a declarat Anatol Șalaru pentru Jurnal.md.

„R. Moldova este foarte importantă astăzi atât pentru Rusia, cât și pentru NATO”

În acest sens, politicianul este de părere că oamenii ar trebui să participe într-un număr cât mai însemnat la Marea Adunare Națională din 21 mai, anunțată de președinta Maia Sandu, pentru a demonstra unitate în fața agresiunii rusești și a inamicilor interni, dirijați de la Moscova.  

Pentru ruși e foarte important să destabilizeze situația și să facă alegeri anticipate, care înseamnă victoria sigură a lui Dodon și Șor, și controlul Rusiei asupra R. Moldova. De aceea nu sunt de acord cu politicienii de dreapta care spun să nu ieșim la adunarea din 21 mai, căci lipsa noastră indirect îi va sprijini pe Dodon și pe Șor. Trebuie să nu ne temem la noi acasă și să fim uniți ca niciodată. Nu există altă soluție! Neutralitatea noastră costă, la fel ca și independența. Dacă vrem să fim stat independent, trebuie să spunem NU bandiților care vor să preia puterea, dar să nu stăm acasă și să așteptăm tancurile rusești. Dacă nu-i place cuiva ceva la Maia Sandu, nici mie multe nu-mi plac, dar sunt momente când trebuie să mergem înainte și să ne apărăm țara. Faptul că pericolul militar deocamdată a trecut nu înseamnă că Rusia a renunțat la planurile de control asupra noastră. Fiindcă R. Moldova este foarte importantă astăzi atât pentru Rusia, cât și pentru NATO. Dacă rușii preiau controlul asupra Moldovei, va fi o catastrofă pentru toți, fiindcă vor deschide porțile aeriene, vor face aici o armată de vreo 50 de mii de militari ruși și vom rămâne pe mult timp în zona de influență a Rusiei”, consideră ex-ministrul Apărării.

Regretele europenilor și ale americanilor

În sprijinul afirmațiilor sale, Anatol Șalaru amintește că în anii trecuți Uniunea Europeană și Statele Unite au fost prea tolerante față de propaganda rusă, iar această greșeală le-a făcut să regrete după invazia Rusiei în Ucraina.

Au greșit când au retras finanțarea pentru „Vocea Americii” și „Europa Liberă”, care odinioară erau ascultate peste tot, iar acum abia dacă se mai aud pe undeva. Au crezut că nu mai trebuie să lucreze în Europa de Est, unde a fost învins comunismul și avem țări libere. Așa s-a întâmplat și cu statele baltice, care au interzis canalele de televiziune rusești, iar UE le-a sancționat că nu respectă libertatea cuvântului. Acum le iese pe ochi libertatea asta a cuvântului, deoarece propaganda rusă n-a încetat niciodată să lucreze”, susține fostul președinte interimar al PUN.

Deși a făcut acest anunț ieri, Anatol Șalaru și-a dat demisia din fruntea Partidului Unității Naționale acum o lună. În locul său, interimatul îl asigură Ana Guțu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: