image
Sursa foto: independent.md

Istoricul Ion Negrei despre drapelul lui Dodon: „O imaginație a unor autori de desene animate”

După ce Comisia Națională de Heraldică de pe lângă Președintele Republicii Moldova a decis să confere statutul de simbol național istoric al Republicii Moldova drapelului lui Dodon, ce reprezintă o flamură roșie cu cap de bou, șeful statului a înaintat o inițiativă legislativă pentru completarea Legii nr. 217/2010 privind Drapelul de Stat al Republicii Moldova (Drapelul istoric)”. Pentru început, Igor Dodon a decis să distribuie acest simbol celor 300 de localități care au semnat declarații antiunirea Republicii Moldova cu România. JURNAL de Chișinău a solicitat un interviu istoricului Ion Negrei despre semnificația acestui simbol și a demersului înaintat de șeful statului.

Stimate Domnule Negrei, ce reprezintă această comisie și care este de fapt competența ei?

Într-un regim oligarhic precum este cel actual din Republica Moldova toate deciziile privind administrarea treburilor publice se iau într-un singur centru, de o persoană sau de un grup de indivizi cu interese obscure, iar deciziile adoptate de aceștia urmăresc scopul satisfacerii intereselor lor personale, și nu binele public.

Comisia Națională de Heraldică are statut de instituție consultativă pe lângă președintele Republicii Moldova și, respectiv, nu este abilitată cu competența de a adopta decizii privind introducerea sau suprimarea unor simboluri de stat. Adoptarea deciziilor privind simbolurile de stat este prerogativa Parlamentului. Nici șeful statului nu este factor decisiv în această problemă. Conform prerogativelor sale, președintele poate înainta Parlamentului inițiative legislative argumentate de orice natură, inclusiv cele referitoare la simbolurile de stat.

Prin urmare, decizia adoptată de Comisia Națională de Heraldică, în spatele căreia se ascunde președintele Dodon, este un abuz și o depășire a prevederilor legale.

Ce urmărește, în opinia Dvs., Dodon prin această acțiune?

În opinia mea, președintele Dodon, prin această decizie ilegală, și-a exprimat în mod repetat disprețul total față de istoria și cultura noastră națională, față de poporul, pe care, în virtutea unor circumstanțe, a ajuns să-l reprezinte la nivel de stat și pe care prin activitățile sale îl distruge metodic. Impunerea unui simbol cu statut de drapel istoric este o acțiune de subminare a statalității și identității naționale a populației majoritare și, în cele din urmă, un act de batjocură la adresa lui Ștefan cel Mare, pe care îl venerează declarativ.

Nu există niciun temei istorico-juridic care ar justifica oficializarea așa-zisului drapel istoric, chipurile, purtat de domnul Ștefan cel Mare și Sfânt în ziua de 12 septembrie 1485 (!). Ca cercetător al trecutului istoric, nu cunosc niciun eveniment istoric la care s-ar fi manifestat marele domn al Țării Moldovei în această zi, fiind secondat de simbolul respectiv, care, în opinia unor politicieni, este atât de important și reprezentativ încât să capete peste secole statut de drapel istoric. Constituția și actuala legislație a Republicii Moldova prevede noțiunea de drapel de stat.

Această inițiativă distructivă vine să ațâțe spiritele în rândurile populației sărăcite, nu doar material, ci și spiritual, și ea, cu siguranță, va duce la scindarea societății, la învrăjbirea interetnică și alimentarea separatismului politic.

În realitate, menirea unui simbol de stat este să consolideze o societate, iar pretinsul drapel istoric al lui Ștefan cel Mare (în opinia publică – „drapelul lui Dodon”) va provoca doar discordie interetnică și tensiune socială.

commons.wikimedia.orgcommons.wikimedia.org

Ce este acest drapel, a fost el într-adevăr al lui Ștefan cel Mare, cum pretinde Dodon?

Republica Moldova nu este succesor de drept al statului medieval moldovenesc al lui Ștefan cel Mare și, respectiv, actualul stat moldovenesc apărut pe harta politică a lumii după destrămarea URSS nu poate pretinde a fi reprezentat de un drapel istoric din timpul domniei gloriosului domn.

Toate popoarele europene, inclusiv poporul nostru ca parte a lumii civilizate, s-au identificat prin drapele naționale doar în Epoca Modernă. Românii din Basarabia, populația majoritară a acestui ținut, și-au afirmat identitatea lor națională, inclusiv prin tricolorul – albastru-galben-roșu – în cadrul mișcării de eliberare națională și al evenimentelor revoluționare din 1917–1918, care au culminat prin actul unirii Basarabiei cu România. Actualul drapel de stat al Republicii Moldova este drapelul istoric sub flamura căruia românii basarabeni, de-a lungul istoriei, și-au cucerit libertatea, și-au afirmat esența ființei lor naționale.

Pretinsul drapel istoric nu este altceva decât o imaginație a unor autori de desene animate. Un asemenea drapel nu a existat în timpul domniei lui Ștefan cel Mare. Este adevărat că unele elemente (capul de bour, flancat de soare și semilună) se regăsesc în simbolurile medievale, însă acestea au fost utilizate de-a lungul întregii perioade de existență a statului medieval moldovenesc. Prin urmare, această făcătură contemporană, fluturată la manifestațiile politice ale socialiștilor, nu corespunde adevărului istoric și este un ordinar atentat la ființa noastră națională.

În fine, acțiunea premeditată a președintelui Dodon de a impune în conștiința publică un pretins drapel istoric nu este altceva decât un subiect steril de discuție impus societății. Acest lucru se face cu scopul de a distrage opinia publică de la problemele reale cu care se confruntă societatea și pe care politicienii nu sunt în stare să le rezolve.

Impasul instituțional în care se află Republica Moldova este fardat cu probleme inventate și discuții false. Problema-i veche – divide et impera – spuneau latinii. Dacă esența lucrurilor a fost înțeleasă de strămoșii noștri încă în vechea antichitate, de ce noi, după atâta amar de vreme și de suferință, nu putem pătrunde în esența politicilor fabricate la Chișinău de unii tipi gen Igor Dodon?

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: