image
Sursa foto: Jurnal.md

Când euro va lua locul dolarului la calcularea cursului oficial de către BNM

Banca Națională va lua decizia cu privire la trecerea de la euro la dolarul la calcularea cursului oficial după consultări largi pentru a identifica și a diminua riscurile legate de o astfel de tranziție.

Asta spune guvernatorul BNM, Octavian Armașu, în cadrul unui interviu oferit pentru presă.

Șeful băncii centrale a fost solicitat de Mold-Street să spună dacă există o strategie în acest sens și care sunt factorii ce împiedică această trecere.

„Banca Națională monitorizează tendințele respective și analizează subiectul ținând cont de faptul că în ultimii ani s-au intensificat decontările în euro pe fondul creșterii schimburilor comerciale cu Uniunea Europeană, a investițiilor străine directe și a transferurilor de mijloace bănești din spațiul european în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova”, a spus Armașu.

Potrivit guvernatorului BNM, deocamdată nu a fost luată o decizie în acest sens, deoarece în comerțul extern, deși într-o proporție tot mai mică, predomină cumulativ utilizarea USD și a valutelor cu o corelație înaltă la dolar. Totodată, majoritatea piețelor internaționale, inclusiv a resurselor energetice folosesc dolarul SUA ca valută de referința.

„Schimbarea valutei de referință are și efecte asupra mai multor instituții ale statului. O astfel de decizie va fi luată numai după consultări largi pentru a identifica și a diminua riscurile legate de o astfel de tranziție”, a mai spus Octavian Armașu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: