image
Sursa foto: Jurnal.md

PSRM a contestat la Curtea Constituțională reforma patentelor

Socialiștii au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care au solicitat opinia magistraților cu privire la legalitatea deciziei autoritățilorde a anula activitatea în bază de patentă și trecerea la un regim fiscal simplificat – activitatea independentă.

Liderii echipei socialiștilor din municipiul Bălți, Maxim Moroșan și Pavel Voicu, susțin că au avut mai multe întrevederi cu micii antreprenori din piață care i-au rugat ”cu lacrimi în ochi” să le ofere sprijin în protejarea dreptului lor constituțional la muncă.

Potrivit lui Grigore Novac, discuțiile pe această temă au avut loc și în comisia parlamentară pentru Drepturile Omului, pe care o conduce. În cadrul audierilor s-a constatat că majoritatea micilor antreprenori nu se pot adapta la noile condiții propuse de PAS, mulți fiind impuși să activeze ilegal.

„În loc să plătească pentru patenta de întreprinzător în bugetul statului, oamenii au devenit șomeri. Este o reformă antisocială – sută la sută”, a subliniat deputatul.

Amintim că, din 1 iulie 2023, activitatea în bază de patentă este înlocuită cu un regim fiscal simplificat – activitatea independentă. Astfel, toți cei care fac comerț cu amănuntul în piețe sau unități comerciale au obligativitatea de a trece la acest regim fiscal. Pentru a simplifica procesul de tranziție Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a identificat mai multe soluții care să le permită comercianților să-și continue activitatea. Printre acestea sunt granturi nerambursabile pentru procurarea aparatelor de casă, instruiri tehnice, majorarea plafonului de vânzări, dar și cel mai mic impozit pe venit din Europa.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: