image
Sursa foto: jc.md

SCANDAL: Boris Focșa lasă Teatrul „Luceafărul” fără costume pentru 14 spectacole // DOC

Boris Focșa, directorul Teatrului Republican „Luceafărul”, după ce a scris cerere de demisie, pe 28 septembrie curent, pleacă de la teatru, dar nu cu mâinile goale. El își ia costumele de teatru, cusute din bani publici, pentru 14 spectacole, motivând că le dăruiește unui liceu, spun actorii. Numai pentru spectacoul „Adam și Eva” au fost cusute 270 de costume. Potrivit actorilor, costumele au fost scoase în aceste zile din costumerie și duse în depozitul de lângă poarta teatrului. De scoaterea costumelor se va ocupa unul dintre actorii loiali lui Foșca.

Printr-un ordin emis și semnat la 3 octombrie curent, dar care are indicată data de 3 septembrie 2018, Boris Focșa cere scoaterea din repertoriul teatrului 14 spectacole, motivând lipsa actorilor, uzura decorurilor, costumelor și recuzitei.

„În legătură cu imposibilitatea de a fi prezentate spectacole din motivul lipsei actorilor și uzurii decorurilor, costumelor și recuzitei, ordon să se scoată din repertoriul teatrului următoarele spectacole: „Livada cu vișini”, „Luceafărul”, „Câinele grodinarului”, „Principesa Turandot”, „Consumatorul de onoruri”, „Cabaret Jaksonville”, „Eliza și lebedele”, „Frumoasa și Bestia”, „Hansel și Gretel”, „Aladin”, „Adam și Eva”, „Ciuleandra”, „Omul cel bun din Siciuan”, „Opera de trei parale”.

Potrivit unor surse care au solicitat anonimatul, pentru spectacolul „Adam și Eva”, jucat în șapte episoade, au fost cusute acum trei ani circa 270 de costume. Tot pentru acest spectacol, care s-a jucat de vreo șase ori, deși s-a investit circa un milion de lei, au mai fost cumpărate două proiectoare și două computere. „Proiectorul cel mare a fost adus de peste hotare și a costat circa 10.000 de euro. Se vorbește printre actori că și pe astea vrea să le ia”, ne-a informat o altă sursă. Boris Focșa ar fi vândut și autobuzul teatrului.

focsafocsa

Focșa ia toate costumele care nu sunt uzate. Unele chiar sunt noi, cusute în ultimii ani din țesătură scumpă cu design bun realizat de Stela Verebceanu cu croitorii teatrului Maria, Rina și Nicolae

Boris Focșa ar fi monopolizat teatrul timp de 20 de ani, cât a fost director, repertoriul fiind montat totalmente de el și soția lui.

„El nu a permis niciunui regizor, timp de două decenii, să monteze spectacole. Doar el și soția lui, Stela Focșa, care avea funcția de director artistic, fără studii regizorale. El pleacă și lasă teatrul fără repertoriu, deoarece ne-a interzis să jucăm piesele. În plus, mai ia toate costumele care nu sunt uzate. Unele chiar sunt noi, cusute în ultimii ani din țesătură scumpă cu design bun realizat de Stela Verebceanu cu croitorii teatrului Maria, Rina și Nicolae”, ne-a informat un alt actor.

Focșa ar intenționa să se mute la București, unde și-ar fi cumpărat casă. Soția și copiii lui, actori la același teatru, au plecat acum câteva săptămâni. Boris Focșa ar intenționa să deschidă acolo o școală de actorie, „iată pentru ce îi trebuisc costumele”, bănuiesc actorii

Aceștia mai susțin că nu știu din ce funcție a demisionat Boris Focșa, deoarece în vara trecută ministra Babuc nu i-a semnat cererea de rămânere în funcția de director al teatrului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: