În 39 de provincii din Filipine au fost emise avertizări de furtună, iar traficul aerian şi maritim a fost restricţionat, informează postul BBC News.

Edgar Posadas, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Gestionare a Riscului de Dezastre, a declarat că aproximativ 5,2 milioane de persoane locuiesc în zonele despre care se cred că vor fi afectate de taifun, scrie Mediafax.

Zeci de curse aeriene şi internaţionale au fost anulate până duminică, iar activitatea în şcoli şi unele instituţii guvernamentale a fost suspendată începând de vineri, informează agenţia de ştiri Dpa.

Potrivit agenţiei filipineze de meteorologie, taifunul ar urma să ajungă sâmbătă dimineaţă pe uscat, în zona provinciilor Cagayan sau Isabela din nordul ţării.

Peste 800.000 de persoane aflate în zonele de coastă cele mai vulnerabile au primit încă de joi ordine să se pregătească de evacuare, în condiţiile în care se estimează că taifunul ar putea produce valuri cu o înălţime de până la 6 metri.

Numărul celor care au ascultat avertizările autorităţilor este însă unul redus. Posadas a transmis că până vineri dimineaţă doar 9.000 de persoane s-au mutat în centre de evacuare.