image
Sursa foto: NADEJDA ROSCOVANU

Proiect de lege: Restituirile TVA către agenții economici din autonomia găgăuză se vor face din bugetul UTAG

Restituirile TVA către agenții economici din autonomia găgăuză se vor face din bugetul UTAG, potrivit unui proiect de lege propus de președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian.

„Există situații când agenții economici pot beneficia de restituirea TVA de la bugetul de stat, spre exemplu situația în care TVA-ul de la procurare de mărfuri e mai mare decât TVA-ul la livrări, cand se fac investiții capitale, sau export de mărfuri etc. Însă, în mod neclar, contrar principiilor autonomiei bugetare și autonomiei locale, restituirile TVA în beneficiul agenților economici din UTAG se fac din contul bugetului de stat. Așadar, avem o situație în care UTAG încasează în bugetul său TVA, dar aceste surse proprii nu participă la restituirea acelorași taxe. Contribuabililor din unitatea autonomă li se restituie TVA nu din bugetul local, ci din bugetul de stat. Această prevedere în lege a fost introdusă în 2004, pe timpul comuniștilor”, a declarat deputatul PAS.

Potrivit acestuia, proiectul de lege vine să rezolve această problemă. Articolul 6 din Codul fiscal va fi completat cu o prevedere prin care se va stabili că restituirea impozitelor și taxelor agenților economici din unitatea autonomă se va realiza de la bugetul UTAG, în limita veniturilor disponibile. Sumele neacoperite pentru restituire se vor compensa prin transferuri cu destinație specială de la bugetul de stat.

Potrivit estimărilor, economiile la bugetul național ar putea ajunge aproape 500 de milioane lei în următorii 5 ani, bani care vor putea fi folosiți în toată țara, nu doar într-o singură unitate administrativ-teritorială.

„Credem că toate localitățile din Republica Moldova și toți cetățenii ei, indiferent dacă ei sunt la Ungheni, Cahul, Comrat sau Bălți, merită să se bucure de programele și fondurile guvernamentale și de tratament egal”, a adăugat Radu Marian.

Bugetul autonomiei găgăuze se formează din impozitul pe venit al persoanelor juridice (colectat pe teritoriul UTA), taxa pe valoarea adăugată la mărfurile produse şi serviciile prestate de agenţii economici din unitatea autonomă şi accizele la mărfurile (producţia) supuse accizelor, fabricate pe teritoriul unităţii date. Doar în ultimii 5 ani, bugetul de stat a rambursat peste 640 milioane lei în calitate de sumă TVA către UTAG.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: