image
Sursa foto: Privesc.eu

Plahotniuc pune cruce pe Acordul de Asociere? „Vom revizui prioritatea reformelor, dar NU potrivit acordurilor externe”

Guvernarea de la Chișinău pune cruce pe Acordul de Asociere semnat cu Uniunea Europeană. Cel puțin asta a dat de înțeles „coordonatorul” coaliției de guvernare, Vladimir Plahotniuc. După rezoluția extrem de dură votată ieri de Parlamentul European, șeful PD a declarat că guvernarea va revizui reformele, dar „nu neapărat în conformitate cu acordurile externe”.

„În perioda următoare, vom revedea reformele aflate în implementare. Ele toate vor fi duse la bun sfârșit, doar că nu le vom prioritiza reieșind deja din nevoile principale ale oamenilor și nu neapărat reieșind din condiționalitățile diferitor acorduri, așa cum a fost până acum”, a spus Plahotniuc.

Totodată, Plahotniuc a dat vina pe liderii opoziției proeuropene, Andrei Năstase și Maia Sandu, pentru rezoluția dură votată ieri de Parlamentul European și susține că guvernarea de la Chișinău „a implementat reforme grele” în ultimii ani.

„Toate reformele complicate de până acum nu au avut ca scop doar pentru a îndeplini angajamentele în fața partenerilor externi, dar pentru a moderniza RM. Acolo (în Parlamentul European), un grup parlamentar care susține politic Platforma DA și PAS a decis că moldovenii nu mai trebuie să beneficieze de bani”, a declarat Plahotniuc la briefingul PD, după ce s-a lăsat așteptat aproape o oră de jurnaliști.

Totodată, liderul PD consideră că rezoluția Parlamentului European „nu a fost votată de un consens larg”.

„În realitate, această rezoluție nu-și va atinge scopul cinic urmărit de Andrei Năstase și Maia Sandu”, a mai spus Plahotniuc.

Parlamentul European a votat ieri o rezoluție prin care a condamnat anularea alegerilor din Chișinău și a îndemnat Comisia Europeană să amâne orice plăți prevăzute de asistența macrofinanciară până la scrutinul legislativ. În același timp, europarlamentarii au solicitat suspendarea sprijinului bugetar pentru Republica Moldova.

Printre altele, Parlamentul European își reiterează îngrijorarea cu privire la concentrarea puterii politice și economice în mâinile unui grup restrâns de persoane, anchetarea insuficientă a fraudei bancare din 2014, pluralismul limitat al mijloacelor de informare în masă, dar și asupra altor subiecte.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: