image
Sursa foto: jurnal.md

APIA România sfidează Tribunalul și acordă 4 milioane de euro unei firme patronate de Plahotniuc

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din România a transferat, 4 milioane de euro, bani europeni, către S.A Comcereal, coordonată și patronată de oligarhul și liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc. Transferul a avut loc în ciuda faptului că miercuri, 30 mai, urma să se desfășoare o ședință de judecată la Tribunalul Vaslui privind subiectul suspendării subvenției. Reclamantul în acest dosar fiind S.C Racova, al cărei fost proprietar este omul de afaceri Adrian Porumboiu, scrie cotidianul.md.

Tribunalul Vaslui urma să se pronunțe pe marginea subiectului suspendării subvenției APIA către cea mai mare investiție privată din agricultura românească, firma Comcereal Vaslui, cumpărată în 2016 de către Plahotniuc. APIA, însă, nu a așteptat decizia tribunalului și a transferat cele 4 milioane de euro, subvenție pentru anul 2017, către S.A. Comcereal.

„În „felicit” pe Plahotniuc pentru că se dovedește a fi un conducător foarte bun și în România, nu numai în Republica Moldova. Mafioții au privilegii. Astăzi urma să aibă loc procesul, însă cei de la APIA nu s-au prezentat. Procesul s-a amânat. Dar, de fapt, de ieri, APIA plătise banii firmei coordonată și patronate de Plahotniuc. Este vorba de 4 milioane de euro, subvenție pentru anul 2017. Nici în Bangladesh nu există așa practică – să nu aștepți decizia tribunalului și să oferi banii. Mafioții sunt mai discreți între ei, dar ceea ce se întâmplă acum este fără explicații. Sunt bani europeni, care se duc într-un container”, a comentat Porumboiu pentru cotidianul.md.

Între S.C Racova și S.A Comcereal există un litigiu de ani buni. Adrian Porumboiu a vândut în 2015 grupul Racova companiei cu acţionariat elveţian Delta Commodity & Financial Services, contra unei sume de 300 lei românești, în contextul în care grupul avea datorii de 205 milioane euro, potrivit lui Valeriu Cojocaru, actualul „manager de criză” al grupului Racova, un manager angajat de compania elveţiană Delta Commodity & Financial Services.

Ulterior, Delta Commodity & Financial Services a revândut grupul Racova societăţii Babylon Overseas, din Emiratele Arabe Unite, care deţin în prezent peste 80% acţionariatul companiei, potrivit lui Valeriu Cojocaru.

Nu se ştie însă cine sunt persoanele din spatele companiilor Delta Commodity & Financial Services sau Babylon Overseas. Anterior, Adrian Porumboiu l-a acuzat pe președintele PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc, că ar sta în spatele tranzacției.

De altfel, potrivit unei anchete a Jurnal de Chișinău, Delta Commodity & Financial Services a fost deschisă în 2008 la Geneva, cu scopul de a administra grupul de firme Trans-Oil, cea mai mare afacere cu cereale din Republica Moldova, gestionată de către milionarul moldo-ruso-american Vaja Jhashi, care are legături strânse şi cu liderul democrat Vladimir Plahotniuc.

Jhashi apare în prezent în compania premierului Pavel Filip, pe care l-a însoțit în cadrul unei vizite în Emiratele Arabe Unite. Vladimir Plahotniuc l-a acționat anterior în judecată pe Adrian Porumboiu, solicitând ca acesta să nu-i mai poată pronunța numele, dar a pierdut procesul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: