image
Sursa foto: jurnal.md

Poziția României privind situația din RM: „Noul Guvern, ales democratic; Trebuie să fie asigurată o tranziție pașnică”

Având în vedere evoluțiile recente de pe scena politică a Republicii Moldova, inclusiv formarea unei noi coaliții guvernamentale și a unui nou guvern de către Parlamentul Republicii Moldova, democratic ales la scrutinul din 24 februarie 2019, România, ca partener strategic al Republicii Moldova, consideră că, într-un stat democratic, voința cetățenilor, exprimată prin vot și reflectată în configurația politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim, bazat pe dialog.

„România reiterează apelul la calm și reținere și evidențiază necesitatea respectării principiilor statului de drept și a asigurării unei tranziții pașnice și inclusive, pentru ieșirea din criză”, afirmă Ministerul Afacerilor Externe al României.

Totodată, România își exprimă deplina disponibilitate de continuare a Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a RM, care este baza esențială a relației bilaterale, în condițiile în care RM va aplica strict acest Parteneriat Strategic și va continua ferm și consecvent parcursul său european, inclusiv implementarea Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană și a reformelor necesare pentru apropierea de UE.

„De asemenea, România consideră foarte important angajamentul clar al Republicii Moldova pentru continuarea implementării proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv și mai ales a proiectelor strategice de interconectare România-RM. Totodată, România apreciază de relevanță majoră continuarea poziției Republicii Moldova în privința reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele sale internațional recunoscute și cu neafectarea vectorului său pro-european”, se mai spune în comunicat.

În declarația Ministerului român de Externe se mai spune despre importanța consolidării comunității de limbă, cultură și istorie care stă la baza relației speciale cu Republica Moldova.

„România reiterează apelul la calm și reținere și evidențiază necesitatea respectării principiilor statului de drept și a asigurării unei tranziții pașnice și inclusive, pentru ieșirea din criză”, conchide comunicatul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: