image
Sursa foto: Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, și omologul său moldovean, Igor Dodon

Musca la arat: Dodon și-a etalat, alături de Lukașenko, calitățile de președinte de colhoz la Porumbeni // REPORTAJ

Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, și omologul său moldovean, Igor Dodon, au testat ieri, 19 aprilie, tehnica agricolă produsă în Belarus. Cei doi șefi de stat, îmbrăcați ca niște președinți de colhoz, au semănat, ca în anii sovietici, porumb pe un câmp la Pașcani, Criuleni, dar roada o vor strânge la toamnă. „Дай Бог чтобы выросло”, speră șeful statului belarus.

Acum două săptămâni, pe drumul spre satul meu de baștină, Pașcani, Criuleni, era vânzoleală mare. Se curățau copacii de pe marginea pădurii, se astupau gropile care supărau ani buni șoferii. Până nu demult, aceștia ocoleau drumul „asfaltat”, mergând pe alături, pe unde apucau. Mi-au dezlegat taina consătenii mei: „Vine batka Lukașenko la Institutul ‘Porumbeni’!”.

Joi, 19 aprilie, ajung la institut pe la ora 9.00, cu o oră înainte de venirea președinților Moldovei și Belarusului. Instituția de cercetare se află la un kilometru de localitate. Pe această distanță observ vreo patru mașini cu polițiști, iar la institut, aglomerație mare. Înaintea blocului principal este expusă tehnică agricolă nouă, iar pe terenul din preajmă staționează două tractoare noi cu semănători. Un angajat îmi spune cu fală că în cele două tractoare vor urca Lukașenko și Dodon.

Tractoare pentru Dodon și Lukașenko

Bodyguarzii ne anunță alarmați că se apropie președintele. Un agent ne arată locul cu mâna: „Acolo e pentru jurnaliști, nu ieșiți în drum, se apropie!”. Președintele Dodon iese bine dispus din mașină, își încheie sacoul strâmt și spune: „Sunt de-al vostru!”. Îi salută pe jurnaliștii pe care îi cunoaște. Directorul interimar al institutului îi sare înainte și începe să îi explice cu emoții situația din cadrul instituției pe care o conduce.

„Дай Бог чтобы выросло”, speră șeful statului belarus„Дай Бог чтобы выросло”, speră șeful statului belarus

Între timp, se apropie și președintele Belarusului. Cei doi șefi de stat se îndreaptă cu suitele lor spre câmpul din fața institutului. Lukașenko urcă în primul tractor, iar Dodon – în cel de-al doilea. Cei doi sunt însoțiți în cabinele lor de câte un instructor, iar pe scările tractoarelor – de câte un bodyguard. După vreo 200 de metri, primul tractor se oprește, Lukașenko coboară și începe să scormonească în pământ, asistat de Dodon: „Что-то глубоко мы загнали... Дай Бог чтобы выросло”.

Buni de sămânță

Scuturându-și mâinile de țărână ca un veritabil președinte de colhoz, un bodyguard îi întinde servil șefului belarus șervețele umede. Cortegiul revine în fața institutului. Dodon își umflă pieptul și rostește vajnic: „Sunt foarte bucuros că am semănat câteva rânduri de semințe de porumb”, „Дай Бог чтобы взошло! / Să dea Domnul să încolțească!”, îl întrerupe Lukașenko. „Toamna, când vom strânge roada, vă voi ține la curent. Vom trimite numaidecât la toamnă acest porumb în Belarus. Am discutat azi cu specialiștii noștri… în fiecare localitate din Moldova este câte un tractor „Belarus”. Poporul nostru s-a obișnuit cu el. El este sigur”, declamă patetic Dodon.

Lukașenko le mulțumește angajaților Institutului de Fitotehnie „Porumbeni”Lukașenko le mulțumește angajaților Institutului de Fitotehnie „Porumbeni”

Pantofii președinților

La rândul său, Lukașenko le mulțumește angajaților Institutului de Fitotehnie „Porumbeni” pentru faptul că păstrează această instituție de pe timpurile sovietice. „Vom cumpăra de aici și alte tipuri de semințe, de lucernă, de exemplu. Noi avem semințele noastre, dar și cele de aici sunt necesare. Este îmbucurător faptul că utilizați tehnica agricolă produsă în Belarus, mai ales tractoarele. Este foarte bună, nu ca cea de pe timpurile sovietice. Este tehnica zilei de mâine. Vom colabora în continuare pentru că producem deja tehnică împreună. Și aici, în R. Moldova, se produc tractoare”, spune Lukașenko.

Ambii președinți poartă pantofi uzați și costume de croială veche, ca adevărați președinți de colhoz. Costumul lui Lukașenko este negru, cu dungi bej, cam larg pe el, iar al lui Dodon, dimpotrivă, gri, și ca, de obicei, mulat.

În timp ce Lukașenko pleacă la întâlnirea cu premierul Pavel Filip, Dodon informează presa despre isprava sa: „Președintele Republicii Belarus ne-a dăruit cinci tractoare și două autospeciale. Tractoarele vor fi dăruite săptămâna viitoare primăriilor din patru localități, iar unul va ajunge în Autonomia Găgăuză. Autospecialele vor fi repartizate în două orașe din nordul republicii”. La rândul său, Dodon i-a dăruit lui Lukașenko vin din beciul său, miere de la Condrița și nuci.

Angajații Institutului de Fitotehnie „Porumbeni”Angajații Institutului de Fitotehnie „Porumbeni”

OPINIE

Oleg Trekalo, șeful Direcției de calitate a OAO „Lidagroprommaș” din orașul Lida, Belarus, întreprindere specializată în producerea tehnicii agricole, ne-a declarat că tehnica expusă este produsă în orașele Brest, Babruysk, iar tractoarele – la Minsk. El este pentru prima dată în R. Moldova. „Am venit prin Ucraina. Acolo e dezastru. Am fost și prin Europa. Aici am observat că pământurile sunt lucrate, drumurile sunt bunișoare, observ aici aer european”, afirmă bărbatul. În Belarus se cultivă porumb pe o suprafață de peste un milion de hectare, iar cantitatea necesară de semințe este de circa 30.000 de tone pe an. Viorel Bolbocean, manager la „Agropiese TGR”, ne-a spus că tractoarele dăruite de Lukașenko, „Belarus – MTZ-82” – sunt la Președinție, „le-a dăruit lui Dodon”. Un tractor dăruit de Lukașenko, potrivit bărbatului, costă 17.000 de dolari.

COLABORARE

Directorul interimar al Institutului de Fitotehnie „Porumbeni”, Vasile Maticiuc, ne-a declarat că tractoarele pe care le au în dotare sunt din Belarus, dar semănătorile sunt din Moldova: „Tehnica de prelucrare a semințelor este din Europa, una de calitate, specială pentru semințe de porumb. Avem o bună colaborare științifică cu Belarus, avem hibrizi comuni, „BM” – Belarus–Moldova. Noi creăm hibrizii și îi testăm în Belarus. În prezent, avem înregistrați 12 hibrizi de porumb pe care putem să îi comercializăm în Belarus în baza contractelor încheiate”.

Semințele de porumb mai sunt exportate în Ucraina şi Kazahstan, iar din 2017 și în Uniunea Europeană. Circa 50–70 % din semințele de porumb sunt comercializate fermierilor autohtoni. Doar 10-15% sunt exportate.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: