image
Sursa foto: Jurnal.md

Dodon și Plahotniuc, în același gând? Expert: PD își dă arama pe față; Nu a fost niciodată atașat de valorile europene

Vladimir Plahotniuc a declarat în cadrul unui interviu că PD rămâne a fi un partid pro-european ca viziune, însă „va fi în mare măsură un partid pro-Moldova”, iar Igor Dodon susține în același timp că țara noastră are nevoie de un Guvern pro-Moldova.

Analistul Vlad Țurcanu a declarat pentru Ziarul de Gardă că nu mai prezintă un secret faptul că PD și PSRM colaborează și își coordonează acțiunile, chiar dacă nu declară o alianță, însă acest lucru ar putea să se concretizeze după alegeri.

Analistul Vlad Țurcanu este de părere că pentru a se menține la putere în ultimii doi ani, PD și-a compromis relațiile cu partenerii occidentali și și-a îngustat spațiul de manevră pe dimensiunea europeană prin deciziile scandaloase, vădit injuste și nedemocratice.

„Acum PD se întoarce de unde a plecat la nivel retoric și își dă arama pe față, pentru că nu a fost niciodată atașat de valorile europene. Era o politică de fațadă. Cred că după câteva încercări de a construi o alianță post-electorală cu partidele de opoziție, PD-ului nu îi rămâne decât să își îngusteze spațiul de manevră și să revină la o retorică pe care am cunoscut-o acum 10 ani”, a declarat Vlad Țurcanu.

„La un moment dat, din cine știe ce rațiune, PD a părăsit acea zonă de partid centru-stânga și a încercat să avanseze pe dreapta, lucru care nu i-a reușit pentru că în componența partidului abia de vedem figuri cu adevărat pro-europene”, a adăugat expertul politic.

Vlad Țurcanu susține că declarațiile lui Plahotniuc și Dodon reprezintă o încercare a PD și PSRM de a se poziționa ca niște partide stataliste.

„În privința PSRM-ului eram lămuriți demult. În R. Moldova toate partidele stataliste, denumite impropriu ca fiind stataliste, au acționat în detrimentul independenței reale a R. Moldova de Federați Rusă. Asta înseamnă izolare internă, iar în consecință sărăcie și lipsă de perspectivă”, mai spune analistul politic pentru Ziarul de Gardă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: