image
Sursa foto: Euronews

Un mort şi 28 de răniţi după ce uraganul Leslie s-a abătut asupra Portugaliei

O persoană şi-a pierdut viaţa, 28 au fost rănite şi 61 au rămas fără locuinţe după ce uraganul Leslie s-a abătut asupra 13 districte din Portugalia în timpul weekendului trecut, a informat duminică agenţia portugheză Lusa, citată de Xinhua.

Persoana decedată a fost lovită de un copac în localitatea Montemor-o-Velho din districtul Coimbra (nord), cea mai afectată dintre zonele lovite de uragan. Toate şcolile şi grădiniţele vor rămâne închise luni.

Acest uragan care "hoinăreşte" prin Oceanul Atlantic încă din data de 23 septembrie - motiv pentru care a fost supranumit "uragan zombie" - s-a tranformat în furtună post-tropicală după ce a atins coastele portugheze la primele ore ale dimineţii de duminică, notează Agerpres.

Rafalele puternice de vânt au doborât numeroşi copaci şi au lăsat fără electricitate peste 100.000 de consumatori.

O rafală de vânt a atins circa 176 de kilometri pe oră sâmbătă seară în Figueira da Foz - cea mai mare viteză a vântului înregistrată în Portugalia, a anunţat duminică Institutul portughez pentru mare şi atmosferă (IPMA).

Autoritatea Naţională pentru Protecţie Civilă (ANPC) a decis să menţină alerta galbenă pentru Portugalia continentală până luni la ora locală 24:00, deoarece există structuri care pot cădea şi sunt necesare eforturi susţinute pentru a remedia pagubele provocate de trecerea uraganului Leslie.

În pofida acestei decizii, datele meteorologice sugerează că starea vremii se va îmbunătăţi progresiv, a declarat Duarte da Costa, directorul la nivel naţional al ANPC într-o conferinţă de presă la sediul acestei instituţii din Lisabona.

Potrivit acestuia, rafale puternice de vânt şi precipitaţii sunt aşteptate şi luni, iar copacii şi infrastructura care au avut de suferit în urma furtunii ar putea încă să se prăbuşească.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: