image
Sursa foto: europalibera.org

Igor Boțan: „Este foarte trist unde a ajuns Republica Moldova după 27 de ani de independență”

Atunci când se confiscă rezultatul unor alegeri, se pune capăt și democrației. Declaraţia a fost făcută de directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, Igor Boţan, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

„Lucrurile sunt și mai triste, pentru că am ajuns în al 27-lea an de independență să vedem că victoria la alegeri nu mai contează, pentru că ea este confiscată de către sistemul judecătoresc, dacă nu a putut fi confiscată prin alte metode procedurale ș.a.m.d. Și am văzut că acest lucru s-a întâmplat de o manieră extrem de elocventă, dacă putem spune așa – prima instanță, Curtea de Apel, Curtea Supremă și cireașa de pe tort este aprecierea pe care a dat-o Consiliul Superior al Magistraturii, care a susținut deciziile acestor instanțe, după care a și urmat renumita rezoluție a Parlamentului European. Este foarte, foarte trist unde a ajuns Republica Moldova după 27 de ani de independență”, susține Igor Boțan.

​„Deci, ceea ce avem astăzi sunt repercusiuni ale furtului miliardului. Protestele din cele două zile au drept punct de început furtul miliardului, după care în loc ca acest miliard furat să fie identificat unde se află, readus în țară și să fie pedepsiți autorii. Asistăm la un lucru extrem de îngrijorător: principalul protagonist al acestui furt al miliardului, condamnat în prima instanță, care este principalul autor în două cercetări ale Kroll-ului, pentru care noi, cetățenii, am scos din buzunarul public sute de mii de euro, iată că este promovat de actualele autorități. Lui, dlui Șor, i se creează coridor liber pentru a-și fortifica un partid politic și pentru, probabil, a fi scăpat de justiție prin participarea la alegeri”, a declarat Boțan.

Potrivit lui Igor Boțan „Republica Moldova poate avea viitor, totul depinde de cetățeni. Și noi am văzut, de fapt, ceea ce a făcut dl Șor, ceea ce face dl Dodon, dl Plahotniuc cu fundațiile lor arată cât de vulnerabilă este societatea noastră, cât de săracă a ajuns ca să se bucure de cadourile, de fapt, de metodele de corupție electorală pentru a supraviețui cumva și a se bucura de pe urma acestor cadouri. Deci, demnitatea oamenilor în așa mod este pur și simplu desconsiderată. Toate lucrurile care se întâmplă acum din punct de vedere sociologic arată ce fel de societate suntem și, de fapt, cam ce merităm noi ca societate, după ce acceptăm astfel de lucruri”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: