image
Sursa foto: nasa.gov

NASA se pregăteşte de întâlnirea cu obiectul misterios de la marginea Sistemului Solar: „Orice am găsi, va fi ISTORIC”

În mai puţin de 10 săptămâni, misiunea New Horizons a NASA va explora cel mai îndepărtat obiect vizitat vreodată de o navă spaţială. Datele obţinute în urma observării relicvei de la începutul Sistemului Solar vor lărgi cunoaşterea despre primele momentele după naşterea sistemului. În primele ore ale dimineţii lui 1 ianuarie 2019, New Horizons va aduce Anul Nou prin trecerea pe lângă obiectul din Centura Kuiper numit oficial 2014 MU69, dar poreclit Ultima Thule, corpul de dimensiunea unui oraş care este considerat a fi o relicvă a naşterii Sistemului Solar.

Deocamdată, singura informaţie concretă despre Ultima Thule este dimensiunea estimativă: circa 37 de kilometri în diametru. Nu se ştie dacă este un corp alungit, dacă are o lună sau un sistem de inele şi nici nu se ştie dacă este un singur obiect. Acele foarte puţine informaţii ar putea indica faptul că este un sistem format din două corpuri care gravitează unul în jurul celuilat.

„Nu ştim la ce să ne aşteptăm”, a precizat Alan Stern, conducătorul echipei de cercetători din cadrul misiunii de la Southwest Research Institute din Boulder, Colorado.

Dar New Horizons ar trebui să scoată la iveală secretele lui Ultima Thule, precum dimensiunea exactă, suprafaţa, compoziţia şi altele. „Orice am găsi, va fi istoric”, a adăugat Stern.

Pe măsură ce New Horizons se apropia de Pluto acum mai bine de trei ani, imaginile au scos la iveală, treptat, trăsături din ce în ce mai detaliate ale planetei pitice cu diametrul de 2.377 de kilometri. Acelaşi lucru nu se va şti în cazul lui Ultima Thule, care este mult mai mic. „La 10 săptămâni distanţă de Ultima Thule, vedem doar un punct luminos şi va rămâne aşa până în ziua când vom trece pe lângă corp”, a menţionat Stern.

New Horizons „va arunca o privire” asupra obiectului, trecând pe lângă acesta, pe 1 ianuarie, cu o viteză de 32.000 km/h, scrie Descoperă.ro. Toate cele şapte instrumente de la bordul navei spaţiale vor analiza Ultima Thule pentru a determina diverse trăsături ale obiectului.

Totuşi, de la sfârşitul lunii noiembrie - începutul lui decembrie, vor începe „obsevaţiile foarte intense asupra mediului din jurul lui Ultima Thule”, conform declaraţiilor lui Hal Weaver, un membru al echipei de cercetare de la Johns Hopkins Applied Physics Laboratory.

Pe 2 şi 3 ianuarie, New Horizons va avea cele mai bune imagini şi măsurători de la zbor. Fotografiile vor avea o rezoluţie şi mai mare decât cele pe care nava spaţială le-a făcut lui Pluto, au declarat cercetătorii.

Lui New Horizons i-a luat circa 16 luni să adune toate datele de la întâlnirea cu Pluto. Obţinerea tuturor imaginilor şi informaţiilor despre Ultima Thule va dura chiar mai mult. „Datele vor veni pe toată durata lui 2019 şi în mare parte din 2020”, a adăugat Stern.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: