„Autorii propun ca raportul să fie examinat și dezbătut azi în plenul Parlamentului. Este însoțit și de un proiect de hotărâre care încă nu a fost împărțit deputaților”, a declarat Andrian Candu în debutul ședinței Parlamentului.

„Comisia, în rezultatul activității și dezbaterilor, a adoptat raportul și a pregătit și o inițiativă. Suntem gata să purcedem în orice moment la dezbatere”, a spus președintele Comisiei, deputatul PD Igor Vremea

„Fracțiunea PLDM cere ca raportul să fie discutat în ședință publică”, a spus liberal-democratul Grigore Cobzac.

Parlamentul a constituit, la începutul lui octombrie, o comisie de anchetă care investighează „elucidarea circumstanţelor imixtiunii Fundaţiei Open Dialog în treburile interne ale Republicii Moldova și finanţarea ilegală a unor partide politice”. Din comisie fac parte trei deputați PD, doi socialiști și unul de la grupul PPE.

Open Dialog Foundation este o organizație internațională de drepturi ale omului cu reprezentanțe la Varșovia, Kiev și Bruxelles. Scopul principal al Fundației este de a proteja drepturile omului, democrația și statul de drept în spațiul post-sovietic.