image
Sursa foto: privesc.eu

Dodon, de la „relații excelente cu frații de peste Prut” la „ocupație românească”

Aflat recent în Israel, unde s-a desfășurat Forumul Mondial al Holocaustului, președintele Igor Dodon a vorbit despre o pretinsă ocupație românească. Mai exact, șeful statului a declarat că „tragedia poporului evreiesc a avut loc și pe teritoriul patriei noastre care, în anii de război, a fost ocupată de armatele germane și române”. Mișcarea Politică Unirea a condamnat declarația „iresponsabilă și aberantă” a lui Dodon care nu este nimic altceva, spun unioniștii, „decât o teză sovietică și manipulatoare, intens propagată de Kremlin și este una care total distorsionează evenimentele istorice”.

Declarația lui Dodon legată de pretinsa ocupație românească vine la scurt timp după ce președintele pro-rus a vorbit despre relațiile excelente dintre România și Republica Moldova, relații ce trebuie aprofundate, scrie RFI România. Ba mai mult, spune Dodon, „frații noștri de peste Prut sunt partenerii strategici ai RM”. Igor Dodon a făcut aceste afirmații după o întrevedere neoficială cu liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis.

„Am făcut o trecere în revistă a ceea ce se întâmplă în Moldova. Consider că frații noștri de peste Prut sunt partenerii strategici ai R. Moldova. Avem relații excelente ale țărilor noastre, care trebuie aprofundate. I-am sugerat dnului Iohannis să organizăm, în luna aprilie, evenimente comune, la nivel de conducere a țării, cu ocazia a 10 ani de la semnarea Acordului de Parteneriat Strategic cu România”, a menționat Dodon.

Pe pagina de Facebook a lui Igor Dodon, în aceeași zi, este postat un mesaj din care aflăm despre pretinsa ocupație românească. Declarația a fost făcută de Igor Dodon, după ce a participat la ceremonia oficială de comemorare a victimelor Holocaustului la Complexul Memorial „Yad va-shem” din Ierusalim.

„Din numele poporului Republicii Moldova și al meu personal, împreună cu 50 de colegi din străinătate, am depus o coroană de flori în memoria celor șase milioane de evrei care au fost exterminați de către naziști și aliații acestora în perioada celui de-al doilea război mondial. Țin să menționez că tragedia poporului evreiesc a avut loc și pe teritoriul patriei noastre care, în anii de război, a fost ocupată de armatele germane și române ce au nimicit aproximativ 300 de mii de evrei. Holocaustul este o lecție îngrozitoare, dar foarte importantă pentru întreaga omenire care ne demonstrează importanța păstrării păcii și armoniei. Așa ceva nu trebuie să se repete”.

Totodată, președintele moldovean a amintit că, la 26 noiembrie 2015, Parlamentul Republicii Moldova a decis să declare ziua de 27 ianuarie - Zi a comemorării victimelor Holocaustului.

Mișcarea Politică Unirea, recent creată de cinci formațiuni unioniste, a condamnat declarațiile șefului statului. Potrivit unioniștilor, „Dodon a făcut două declarații diametral opuse: prima, în care dă asigurări că R.Moldova și România sunt în relații excelente, ceea ce este total rupt de realitate, iar a doua, precum că am fost ocupați de armatele germane și române - întrece orice limită a absurdității și nu reflectă realitatea istorică”.

„Tot cu referire la aceste declarații, Dodon a mai spus că românii sunt frații noștri de peste Prut, atunci cum poate fi vorba de o ocupație românească? Pe lângă lipsa de logică și coerență, se pare că Dodon suferă grav și de disonanță cognitivă”. „Focarul Dodon este nimic altceva decât produsul și reminiscența anume a ocupațiilor rusești din 1812, 1940 și apoi în 1944, căci doar un asemenea specimen poate nega ocupația rusească și cea sovietică care a provocat în rândul moldovenilor- români sute de mii de victime ale foamei organizate, deportărilor, deznaționalizării și a represiunilor în masă”, susține Mișcarea Politică Unirea de la Chișinău.

La mijlocul lunii ianuarie, președintele României, Klaus Iohannis, a formulat mai multe avertismente pentru actuala putere de la Chișinău. „Parcursul european este singura şi cea mai sigură cale către reformarea profundă a instituţiilor, de natură să aducă beneficii palpabile cetăţenilor săi. Din păcate, aşa cum am mai spus, nu suntem deloc convinşi că actualul guvern de la Chişinău îşi propune acest obiectiv”, a menționat Iohannis.

În context, ambasadorul României în R.Moldova, Daniel Ioniță a declarat că autoritățile din România vor fi foarte atente cu cine vor lucra în R. Moldova și vor finanţa doar proiecte concrete, la nivel local. „Vrem ca cei care să fie beneficiari cu adevărat ai acestor proiecte, să fie cetăţenii Republicii Moldova. La Chişinău când ajungi, vei fi surprins chiar şi ca diplomat străin să vezi câte vile frumoase, câte maşini scumpe, în condiţiile în care salariul în Republica Moldova este foarte mic. Este o discrepanţă uriaşă şi cu toate aceastea de fiecare dată se cer bani din exterior”, a punctat diplomatul român, Daniel Ioniță.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: