image
Sursa foto: Reuters

Al 10-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei; Șefa CE cere ca pe listă să se afle și producătorii iranieni de drone

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel, miercuri, la intensificarea sprijinului european pentru Ucraina, la aproape un an de la invazia rusă, şi a anunţat un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, dar şi, în premieră, măsuri împotriva companiilor iraniene care produc drone folosite de forţele ruse în Ucraina, scrie Agerpres.

„Slăbim capacitatea Rusiei de a-şi menţine activă maşinăria de război. Am adoptat nouă pachete de sancţiuni. Economia Rusiei se contractă. Dar trebuie să menţinem presiunea", a pledat şefa CE într-un discurs susţinut în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

Ea a propus o a zecea tranşă de sancţiuni ale UE, în valoare de 11 miliarde de euro, care să cuprindă interdicţii de comerţ şi verificări asupra exporturilor de tehnologie către Rusia, inclusiv drone, elicoptere şi rachete.

Von der Leyen a sugerat de asemenea ca UE să adopte sancţiuni ţintite împotriva companiilor iraniene care produc drone folosite de Rusia pe frontul din Ucraina, inclusiv operatori economici care au legături cu Gardienii Revoluţiei.

„Aceste drone ucid ucraineni (...) Este datoria noastră să sancţionăm astfel de comportamente", a declarat ea.

Totodată, Ursula von der Leyen a dat asigurări că sprijinul pe care UE îl oferă ucrainenilor va continua.

„Europa este unul din visele Ucrainei (...) Haideţi să onorăm acest drum prin a fi alături de Ucraina atât timp cât este nevoie şi pentru ca reprezentanţii poporului ucrainean să îşi aibă locul în acest hemiciclu", a mai spus Von der Leyen, în aplauzele eurodeputaţilor.

Ea a declarat de asemenea, că la un an de la începutul invaziei ruse, preşedintele rus Vladimir Putin a pierdut războiul energetic.

Noutăţile partenerilor

comentarii: