image
Sursa foto: reuters.com

Deputat român, mesaj către protestatarii de la Chișinău: „Nu trebuie să cedăm, istoria arată că strada învinge până la urmă”

„Suntem frați de suferință și trebuie sa ne sprijinim reciproc pentru că situația e gravă pe ambele maluri ale Prutului. Nu trebuie să cedăm, istoria ne arată că strada învinge până la urmă, oricât de imposibil ar părea”. Acesta este mesajul transmis de deputatul român Matei Dobrovie în sprijinul protestatarilor și opoziției antioligarhice de la Chișinău.

„Mii de moldoveni s-au întors acasă să manifeste împotriva derapajelor antidemocratice ale guvernării „plahotniuciste” și împotriva invalidării alegerilor din Chișinău unde a câstigat candidatul pro-european Andrei Năstase. Una dintre cele mai importante cerințe a protestatarilor este anularea sistemului electoral mixt pe care Parlamentul Republicii Moldova l-a adoptat în mod abuziv, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția și fără să existe un consens național. Din cauza acestui nou sistem electoral, votul diasporei formată de aproape un milion de moldoveni nu mai contează atât de mult. Doar 3 deputați din partea diasporei vor intra în Parlament, în conditiile în care statistici neoficiale arată că aproape jumătate din cetățenii moldoveni sunt plecați în afara țării. Ca urmare a experienței scrutinului electoral din 2016, s-a văzut clar că diaspora reprezintă o masa critică așa că aceasta a fost anihilată, iar PD-ul lui Plahotniuc în tandem cu PSRM-ul lui Dodon se vor permanentiza la putere încă cel puțin 10 ani”, afirmă deputatul.

Totodată, Matei Dobrovie spune că este alături de opoziția extra-parlamentară de la Chișinău și de miile de oameni care ies azi în Piața Mării Adunări Naționale să protesteze față de abuzurile puterii actuale, la fel cum a făcut-o și opoziția din România, împreună cu diaspora românească, pe 10 august în Piața Victoriei.

„În pofida vacanței forțate de 9 zile acordată de Guvernul R. Moldova cu scopul de a împiedica prezența masivă a oamenilor în PMAN, eu am încredere că această manifestație va relansa atitudinea civică a societății moldovenești. Suntem frați de suferință și trebuie sa ne sprijinim reciproc pentru că situația e gravă pe ambele maluri ale Prutului. Nu trebuie să cedăm, istoria ne arată că strada învinge până la urmă, oricât de imposibil ar părea”, a punctat Dobrovie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: